El nou govern Sánchez: el més gran en 40 anys, paritari i amb rècord de vicepresidències

El nou govern espanyol és el més nombrós des del 1979, el que té més vicepresidències de la història i amb 11 dones repeteix xifra de l'anterior govern

Felip GordilloActualitzat

Pedro Sánchez comunicarà aquest migdia oficialment al rei la composició del nou govern. El primer govern espanyol de coalició des de la República bat rècords. És el més nombrós des del 1979 i el que té més vicepresidències. L'executiu també arriba a la paritat amb 11 homes i 11 dones, una presència femenina que iguala la de fa dos anys, tot i que llavors hi havia menys ministres. Del govern, també destaca la presència d'un sol membre del PSC.

La composició del nou executiu espanyol s'ha donat a conèixer abans de la comunicació oficial. En un llarg degoteig de noms que va començar amb les quatre vicepresidències, a poc a poc s'ha anat completant un trencaclosques que deixa un executiu amb més cadires que mai. N'hi ha un total de 23, comptant-hi el president Sánchez, les quatre vicepresidències i les altres 18 carteres.

Per anar a buscar un govern amb més càrrecs cal recular fins al 1979, en els primers anys de la transició. El tercer govern que va nomenar Adolfo Suárez tenia 24 membres, però quatre d'aquests eren assessors del president sense cartera. Era el primer elegit a les urnes des del franquisme, el primer de les legislatures actuals.


Quatre vicepresidències, 312.000 euros l'any

On sí que Sánchez marca un rècord absolut és en les vicepresidències. En té quatre, més que mai en la democràcia espanyola. Fins ara, tots els executius en tenien una o, en la majoria d'ocasions, dues. De vicepresidents tercers només n'hi ha hagut dos en la història: Fernando Abril Martorell, el 1977 amb la UCD, i Manuel Chaves, el 2011 amb el PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero.

 

Ara, amb la inclusió de Podem al govern espanyol, Sánchez amplia les vicepresidències d'una en el seu anterior executiu a quatre. Això també implica un augment de la despesa en aquest apartat. Cada vicepresident cobrarà 78.000 euros bruts l'any, segons recull l'última actualització de sous publicada al BOE el desembre del 2018. Multiplicats per quatre són 312.000 euros.

Pel que fa a la resta del gabinet, el sou d'un ministre és de 73.000 euros. És a dir un total d'1,3 milions d'euros. En total, comptat el sou de Pedro Sánchez, l'executiu tindrà un cost d'1,7 milions d'euros anuals.


Tots els noms del govern Sánchez

El PSOE i Unides Podem no s'han esperat a la presentació oficial per confirmar els noms dels ministres. L'últim de saber-se va ser aquest dissabte un dels més esperats: el ministeri de Justícia, que recau en Juan Carlos Campo, un jutge d'origen andalús que havia estat secretari d'estat de Justícia amb José Luis Rodríguez Zapatero. També va ser vocal del Consell General del Poder Judicial entre el 2001 i el 2008.

Campo ha tancat la llista de 22 ministres del nou govern de Pedro Sánchez. 11 repeteixen i n'hi ha 11 de nous.

 

 

El govern espanyol té quatre vicepresidències, tres del PSOE i una d'Unides Podem. La primera la torna a ocupar Carmen Calvo, que alhora ostenta els ministeris de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. La segona és per a Pablo Iglesias, amb responsabilitats en Drets Socials i Agenda 2030. La de Nadia Calviño englobarà les carteres d'Economia i Transformació Digital. Finalment, Teresa Ribera, amb les de Repte Demogràfic i Transició Ecològica, per portar les regnes de la lluita contra el canvi climàtic.


La resta de govern queda format per María Jesús Montero, que tornarà a ocupar Hisenda i serà, a més, la nova portaveu del govern.

Isabel Celaá deixarà de ser portaveu, però mantindrà la cartera d'Educació.

L'astronauta Pedro Duque continua comandant el Ministeri de Ciència i Innovació.

A Interior repeteix Fernando Grande-Marlaska.

Reyes Maroto torna a ser ministra d'Indústria Comerç i Turisme.

Yolanda Diaz serà ministra de Treball.

El sociòleg i economista Manuel Castells serà el nou ministre d'Universitats.

El líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, ocuparà la cartera de Consum.

 

 

Irene Montero serà ministra d'Igualtat.

Margarita Robles continua sent ministra de Defensa.

Transport, Mobilitat i Agenda Urbana és el nom que designa l'antic Ministeri de Foment, que continua sent per a José Luis Ábalos.

Les carteres d'Agricultura, Pesca i Alimentació seran encapçalades pel valencià Luis Planas.

La canària Carolina Darias ocuparà el nou ministeri de relacions del govern espanyol amb el territori.

 

 

José Luis Escrivá ocuparà el Ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions.

De la Roca del Vallès i del PSC, Salvador Illa serà ministre de Sanitat.

Arancha González Laya, ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.

José Manuel Rodríguez Uribes, portaveu del PSOE a l'Assemblea de Madrid, serà el nou ministre de Cultura i Esport. A Rodríguez Uribes, la xarxa ja li ha retret els seus tuits sobre el procés català:

 

Finalment Juan Carlos Campo, diputat per Cadis pel PSOE, serà el nou ministre de Justícia.


Un sol membre del PSC, i un de proposat per En Comú Podem

Salvador Illa, amb la cartera de Sanitat, és l'únic representant del PSC al nou executiu de coalició de PSOE i Unides Podem. Al programa "FAQs", de TV3, el diputat del PSC al Congrés José Zaragoza ha tret importància al fet que els socialistes catalans només tinguin un ministre al nou govern.

"El que importa és la política. És una política amb què el PSC se sent plenament identificat. No és només tenir la presència, que també. Sempre hi ha hagut socialistes catalans al govern d'Espanya progressista. Hi ha hagut presència de ministres catalans, però el que importa és la política que es fa, i nosaltres tenim voluntat d'incidir en la solució dels problemes que tenim a Espanya"

No hi ha cap ministeri per a membres d'En Comú Podem, tot i que havien sonat noms com els de Rosa Lluch i Jaume Asens, elegits diputats al Congrés. Finalment, els comuns han triat per a la cartera d'Universitats un independent de prestigi: el sociòleg Manuel Castells.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEPSC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut