Madrid

Sánchez tanca el seu govern: Juan Carlos Campo, ministre de Justícia

Sánchez aposta per dos perfils més desconeguts i econòmics per a Exteriors, amb Arancha González Laya, i per al nou Ministeri de Seguretat Social, amb José Luis Escrivá Belmonte

Actualitzat

A poc a poc s'acaba perfilant el govern de Pedro Sánchez, que es va confirmant com el més nombrós i el que més dones té. 12 ministres mantenen les seves carteres i hi ha 11 dones ministres.

L'últim nom a fer-se públic ha estat el del ministre de Justícia: Juan Carlos Campo. S'ha sabut a última hora de dissabte, hores abans que Pedro Sánchez ho comuniqui al rei.

Juan Carlos Campo, nascut a Osuna, Sevilla, el 1961, és doctor en Dret i magistrat. Ha ocupat diversos càrrecs públics, entre els quals hi ha la Secretaria d'Estat de Justícia entre el 2009 i el 2011, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. També va ser vocal del Consell General del Poder Judicial entre el 2001 i el 2008.

Actualment és diputat al Congrés pel PSOE, portaveu de l'àrea de Justícia. Substituirà la fins ara ministra Dolores Delgado en un dels ministeris més sensibles per a la qüestió catalana.

Fa gairebé un any, quan es va debatre al Congrés una proposició de llei del PP que volia castigar amb penes de presó la convocatòria de referèndums il·legals, Campo va defensar que no s'havia de recuperar en el Codi Penal el delicte de referèndum il·legal, en contra del que va prometre el mateix Sánchez en l'última campanya electoral.

 

 

El cap d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha estat escollit per Pedro Sánchez per fer-se càrrec del Ministeri de Sanitat i Benestar Social del seu nou govern. Finalment, el nom del socialista català ha aparegut com a nou ministre, i ha estat en substitució de María Luisa Carcedo, que no repeteix en el nou govern. En aquest cas, Illa no s'ha confirmat com a ministre d'Administració Territorial, com s'havia especulat.

Miquel Iceta, lider del PSC, ha felicitat el seu número dos, Salvador Illa, nou ministre de Sanitat, recordant el llegat d'Ernest Lluch.

 

 

La cartera de Política Territorial i Funció Pública, una de les més sensibles del nou govern espanyol, l'ocuparà la fins ara consellera d'Economia del govern canari, Carolina Darias. La nova ministra havia estat també presidenta del Parlament de les Canàries.

Carolina Darias, nova ministra de Política Territorial i Funció Pública

 

José Manuel Rodríguez Uribes, doctor en Dret i professor de Filosofia del Dret, serà el nou titular del Ministeri de Cultura. Rodríguez Uribes ha estat delegat del govern espanyol a la Comunitat de Madrid i també va ser director general de Suport a les Víctimes del Terrorisme entre els anys 2005 i 2011.

José Manuel Rodríguez Uribes (EFE /Pablo Martín)


Reforç econòmic, Exteriors i Seguretat Social

La jurista Arancha González Laya serà la nova ministra d'Afers Exteriors del govern espanyol, després que Josep Borrell va ser substituït de manera interina per Margarita Robles quan va ser escollit cap de la diplomàcia europea.

Pedro Sánchez ha triat un perfil més econòmic per al Ministeri d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, que, a més de les seves funcions habituals, aposta per prioritzar la diplomàcia econòmica.

Arancha González Laya, nova ministra d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació​


El president Sánchez ha dit que vol constituir en el seu govern "el millor equip econòmic de la democràcia espanyola" i en aquest sentit reforça la cartera d'Exteriors i crea un nou Ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions.

Aquest nou ministeri l'ocuparà el fins ara president de l'Autoritat de Responsabilitat Fiscal, AIReF, José Luis Escrivá Belmonte, economista que també va estar al capdavant de la Divisió de Política Monetària del Banc Central Europeu.

 

José Luis Escrivá Belmonte ocuparà el nou Ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions

 

Ministres confirmats: Marlaska continua

Entre els altres noms que La Moncloa ha confirmat aquest divendres destaca Fernando Grande-Marlaska, que revalida com a ministre de l'Interior. La ministra d'Indústria, Reyes Maroto; el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i Margarita Robles, al capdavant de Defensa, també conserven les seves carteres.

Reyes Maroto es manté a Indústria i Fernando Grande-Marlaska, a Interior (EFE)

 

Margarida Robles renova com a ministra de Defensa del govern espanyol (EFE)

 

També destaca la renovació del secretari d'Organització del PSOE i negociador del pacte de govern de coalició, José Luis Ábalos, que continua al capdavant del Ministeri de Foment, que ara passa a anomenar-se de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. El nom d'aquest ministeri s'homologa amb els de la resta d'Europa i la Comissió, i s'hi incorpora l'atribució d'Agenda Urbana, seguint les recomanacions de les Nacions Unides i Europa. El ministeri manté les competències en habitatge i s'ocuparà, per extensió, del desenvolupament integral de ciutats i pobles.

 

Luis Plana repeteix a Agricultura i José Luis Ábalos a Transports (EFE)


Ja es va confirmar aquest dijous que María Jesús Montero es mantenia al capdavant del Ministeri d'Hisenda i, a més a més, seria la nova portaveu del govern espanyol.

 

María Jesús Montero es manté a Hisenda i relleva Celaá com a portaveu del govern espanyol (EFE/Chema Moya)

 

Montero substitueix com a portaveu Isabel Celaá, que continua al capdavant de la cartera d'Educació i Formació Professional. També continua Pedro Duque, com a ministre de Ciència i Innovació.

 

Pedro Duque es manté al Ministeri de Ciència i Innovació i Isabel Celaá al d'Educació


Les quatre vicepresidències

Els noms dels ministres es van començar a confirmar oficialment aquest dijous. El nou govern tindrà quatre vicepresidències: Carmen Calvo, que ocupa el Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria; Pablo Iglesias, que s'ocupa de la cartera de Drets Socials i Agenda 2030; Nadia Calviño, que es manté com a ministra d'Economia i Transformació Digital, i, finalment, Teresa Ribera, que s'encarrega de la cartera de Transició Ecològica.

 

 

Quatre ministres per a Unides Podem

També s'han confirmat els nous ministres del govern de coalició de la formació morada. Yolanda Díaz ocuparà la cartera de Treball; Manuel Castells, la d'Universitats; Alberto Garzón, la de Consum, i Irene Montero, la d'Igualtat.

 

 

Calendari de Sánchez

Pedro Sánchez té previst comunicar diumenge al rei Felip VI els noms que formen el seu nou executiu. El rei ha de firmar els decrets de nomenament perquè es puguin publicar al Butlletí Oficial de l'Estat. Dilluns, els ministres aniran a La Zarzuela, on prometran o juraran el càrrec i per prendre possessió de les carteres, de manera que dimarts es pugui celebrar el primer Consell de Ministres de la legislatura.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut