Referèndum a Nova Caledònia
Referèndum a Nova Caledònia

Nova Caledònia vota no a independitzar-se de França

El no ha guanyat amb el 56,5% dels vots, un resultat molt inferior al que havien previst les enquestes

RedaccióActualitzat

Nova Caledònia ha votat continuar sent colònia francesa. El no ha guanyat al referèndum d'independència amb el 56,4% dels vots. El sí ha obtingut el 43,6% dels vots.

El resultat del no ha estat molt inferior al que havien previst les enquestes. La participació al referèndum ha estat molt alta, del 80,6%.

 

 

Poc després de fer-se públics els resultats, el president de França, Emmanuel Macron, ha enviat un missatge institucional en què ha destacat que els ciutadans de Nova Caledònia volen continuar sent francesos:

Macron ha expressat el seu "immens orgull d'haver passat junts aquesta etapa històrica".

"Vull expressar l'orgull per al cap d'estat que la majoria de neocaledonians hagin elegit França. Per nosaltres, és un senyal de confiança en la República francesa, el seu futur i els seus valors: aquest orgull tothom el pot sentir i compartir."

"L'únic vençut és la temptació del menyspreu de la divisió, la violència, la por", ha considerat. "L'únic vencedor és el procés a favor de la pau que porta Nova Caledònia des de fa 30 anys, l'esperit de diàleg que mai més ningú ens prendrà", ha afegit. I ha rematat:

"En el pla polític no hi ha altre camí que el diàleg."

Seguint aquest camí, el primer minstre francès, Édouard Philippe, es reunirà dilluns amb el seu homòleg neocaledonià. I el govern de Macron proposarà a les forces polítiques de Nova Caledònia reunir-se en les pròximes setmanes.
 

Referèndum pactat

El referèndum es va acordar amb l'Elisi, que va optar per ser neutral i no fer campanya. És el resultat d'un enfrontament armat als anys 80 entre els independentistes canacs, la població autòctona que representa aproximadament el 40%, i els descendents d'europeus, que són el 30% de la població.

El fet que els vots a favor del no hagin estan molts menys dels que preveien les esquestes ha animat els partidaris de la independència, que es veuen capaços d'aconseguir-la en els futurs referèndums. L'Acord de Nouméa preveu que es poden fer dos referèndums més en els pròxims 4 anys.

Els independentistes canacs asseguren que demanaran un nou referèndum d'aquí dos anys.

ARXIVAT A:
França
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut