París

El Mont Blanc és ara 2,15 metres més alt que dos anys enrere

La cima dels Alps, el Mont Blanc, "ha fet una estirada" de 2 metres i 15 centímetres en dos anys i ara fa 4.810,9 metres. A més, la muntanya no només ha crescut en alçada sinó també en volum, uns 10.000 metres cúbics més que el 2005. Aquests són els resultats dels càlculs fets el passat mes de setembre per un grup de geòmetres del departament francès de l'Alta Savoia. Els experts atribueixen aquesta elevació a un increment de les nevades, probablement per l'efecte del canvi climàtic.

Actualitzat
L'any 2001 es va mesurar per primer cop el Mont Blanc. Des de llavors es van repetir les mesures cada dos anys, el 2003 i el 2005 i aquest 2007. La sorpresa dels experts ha estat veure que en l'última campanya la muntanya havia crescut, en concret era 2,15 metres més alta que l'última vegada que hi havien pujat. L'elevació del pic coincideix en un considerable augment del seu volum. El casquet de gel, que el 2005 es va estimar en 14.000 metres cúbics, ha passat en dos anys a fer 24.000 metres cúbics.

L'explicació que els meteoròlegs donen a aquest "creixement" està en els desajustos climàtics, que haurien fet augmentar les nevades en els últims temps. La raó no és que hagin augmentat les precipitacions de forma general als Alps però sí la distribució, sobretot per una major presència de vents de l'oest.

Així, mentre les glaceres es van fonent a baixa altitud, per sobre dels 4.000 metres, l'augment de les precipitacions durant l'estiu ha fet augmentar la capa de gel. A l'hivern la neu és molt freda, la qual cosa fa que no s'enganxi i que sigui arrossegada pel vent. La neu d'estiu, en canvi, s'adhereix molt més fàcilment a la glacera.
Anar al contingut