El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la reunió telemàtica de la comissió del govern sobre la situació a Ucraïna, des de la delegaci…
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la reunió telemàtica de la comissió del govern sobre la situació a Ucraïna, des de la delegació a Alemanya

El missatge que va rebre Aragonès i que va servir per infectar-li el mòbil amb Pegasus

El president de la Generalitat és un dels 65 afectats pel presumpte espionatge als líders catalans

RedaccióActualitzat

Un dels polítics catalans espiats amb el programari Pegasus hauria estat l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El programa s'hauria instal·lat al seu mòbil el 4 de gener del 2020, quan era vicepresident del govern, i hauria passat quan va clicar l'enllaç d'un missatge que va rebre a les 12.54 d'aquell dia.

El missatge, amb la paraula "vanguardia" en minúscules a la part alta, incloïa l'enllaç amb un text curt sense accents: "cronica y claves negociacion ERC-PSOE".

Aquesta és la imatge capturada del missatge:

 

Sembla que Aragonès hauria confiat que el missatge era autèntic i portava a una notícia amb aquest titular, i això hauria permès al programari instal·lar-se a l'aparell i espiar-ne el contingut a partir de llavors.


Un dels 65 espiats del Catalangate

És només un exemple més dels detalls que han anat transcendint des que la revista nord-americana The New Yorker va publicar aquest dilluns un reportatge sobre aquest espionatge.

La feina principal l'ha feta The Citizen Lab, un grup de recerca de la Universitat de Toronto, que ha descobert els detalls de l'espionatge del qual van ser víctimes 65 líders independentistes catalans, que han anomenat Catalangate.

Tots estan convençuts que l'espionatge ha estat obra de l'estat espanyol, perquè Pegasus, fabricat per una empresa d'Israel, només el poden comprar i utilitzar governs i estats amb el vistiplau del govern israelià.


El govern espanyol ho nega

L'estat espanyol ho hauria fet ja sota el lideratge del govern de coalició de PSOE i Unides Podem, cosa que ha indignat encara més els afectats.

De moment, el govern espanyol ha negat cap relació amb el cas d'espionatge Catalangate: "Res a veure ni a ocultar", han dit.


Torrent i Maragall, els primers

L'espionatge el va desvelar The Citizen Lab el juliol del mateix 2020, i llavors es van saber només dos noms que haurien estat espiats: el president del Parlament, Roger Torrent, i Ernest Maragall.

Tots dos ho van denunciar el novembre, i Torrent fins i tot va escriure un llibre sobre el cas amb el títol "Pegasus. L'estat que ens espia", publicat ara fa un any.

The Citizen Lab treballa per desemmascarar els espionatges comesos amb Pegasus des de l'estiu del 2016, quan els va arribar el primer cas.

Dos anys després havien descobert que el feien servir 36 operadors i que els objectius espiats serien de 45 països diferents.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàCatalangate
Anar al contingut