"Pegasus. L'estat que ens espia", el llibre de Torrent sobre l'espionatge al seu mòbil

L'expresident del Parlament narra com, el juliol del 2020, va descobrir que un any abans li havien intervingut el telèfon mòbil, revela qui el va ajudar a investigar-ho i explica com ho va viure

L'estiu passat, a través d'una investigació periodística dels diaris El País i The Guardian, l'expresident del Parlament Roger Torrent va descobrir que el seu mòbil havia estat intervingut amb Pegasus, un programari amb origen a Israel que només es ven a governs i agències de seguretat nacional. Els periodistes el van advertir i Citizen Lab, un laboratori informàtic vinculat a la Universitat de Toronto, ho va confirmar.

D'aquesta experiència, Roger Torrent n'ha escrit el llibre "Pegasus. L'estat que ens espia", en què detalla què va passar dia a dia des que va rebre la notícia i durant les setmanes d'aquell juliol en què el cas va ocupar portades i informatius. "En paral·lel vaig explicant aquest procés personal, com em sento quan sé que m'han espiat, tota la trama internacional al voltant de Pegasus i tot el que comporta a nivell polític, i alhora com funciona diàriament un gabinet com el de Presidència", diu Torrent.

L'ha escrit en forma de dietari, "com si fos un thriller o una novel·la d'espies, però tot ben real. Tot el que es diu allà és el que m'ha passat a mi".

Quan era estudiant universitari, l'expresident del Parlament llegia novel·les d'espies, però mai s'hauria imaginat que un dia la ficció es tornaria realitat, malgrat que com a polític vivia sota la sospita:

"Confesso que ja ens temíem que podíem ser l'objectiu d'espionatge, però quan et passa a tu et ve al cap tot allò que han pogut descobrir de la teva vida, sobretot de la privada".

El software Pegasus pot aconseguir fotografies, documents i converses d'un telèfon mòbil i també permet encendre remotament el micròfon i la càmera del mòbil. "Segur que no hi ha ningú que faci coses al seu dia a dia a més de 5 metres del mòbil, que on pot escoltar-te Pegasus", diu Torrent.

Al llibre detalla la trama internacional al voltant del programari d'origen israelià, que s'ha utilitzat per espiar i amenaçar centenars de persones arreu del món, alguns empresaris poderosos, com el propietari d'Amazon, Jeff Bezos, i d'altres dissidents polítics, com el periodista saudita Jamal Khashoggi. Torrent no té cap dubte que el seu és un cas d'atac a la llibertat política.

"A nosaltres també ens han escoltat per pensar com pensem políticament i això, des d'un punt de vista democràtic, és absolutament inacceptable."

Roger Torrent i Ernest Maragall, que també va ser víctima de l'espionatge, van denunciar el cas a la justícia, apuntant a qui havia estat director del CNI -Félix Sanz Roldán- quan els van intervenir els telèfons mòbils, la primavera del 2019. "No es tracta només de depurar responsabilitats, sinó també de posar en evidència que fer servir instruments d'aquest tipus en un estat de dret és un línia vermella que no s'ha de traspassar mai", explica Torrent.

L'octubre passat, el jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona va admetre a tràmit la querella. Tot i això, Torrent lamenta que el Congrés dels Diputats no hagi format una comissió d'investigació per aclarir els fets, malgrat que ho van demanar nou grups parlamentaris: "Allò que fan els serveis secrets, fins i tot de vegades és secret per als mateixos titulars polítics, però no per això s'ha de deixar de denunciar".

Torrent diu que va escriure el llibre en poc temps, perquè tenia molt frescos els esdeveniments. Ho va fer quan encara era president del Parlament "robant estones a la família i també escrivint molt al cotxe", aprofitant els trajectes entre Barcelona i el seu poble, Sarrià de Ter:

"Em posava el portàtil a la falda i anava escrivint." Més de dues-centes pàgines amb detalls de l'espionatge que va patir i que no són només una denúncia política, sinó també "les meves vivències personals, perquè sents que s'han escolat a la teva vida i això fa mal".

 

ARXIVAT A:
Roger TorrentProcés catalàParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut