L'Audiència Nacional no reobrirà l'afer de la xivatada policial
L'Audiència Nacional no reobrirà l'afer de la xivatada policial
Madrid

El jutge Pedraz decideix no reobrir la causa sobre la presumpta xivatada de la Policia Nacional

El jutge assenyala que, segons la Fiscalia, no es va posar en risc la integritat física de cap agent dels Mossos infiltrat en l'operació contra una cèl·lula jihadista a Catalunya

Actualitzat

L'Audiència Nacional no reobrirà el cas de la presumpta xivatada de dos agents de la Policia Nacional que, segons la Generalitat, va fer trontollar una operació antijihadista dels Mossos d'Esquadra. El jutge Santiago Pedraz fa cas a la Fiscalia, que li havia demanat que el mantingués arxivat. Pedraz afirma en una providència que, segons el fiscal, no es va posar en perill la vida de cap agent dels Mossos infiltrat en aquesta operació.

Els Mossos van presentar noves informacions sobre aquesta qüestió perquè el jutge reobrís la investigació, però finalment no ho ha considerat oportú. Pedraz assenyala que la fiscal Blanca Rodríguez manté que no hi ha "elements nous diferents als que ja constaven en el procediment i que van ser valorats i tinguts en compte" a l'hora de l'arxiu. En conseqüència, estima que no és possible reobrir aquest cas.

L'escrit de la fiscal explica que la investigació dels fets, la desarticulació jihadista, no va ser perjudicada per l'actuació de persones alienes al procés i no es va incrementar el risc d'accions terroristes, ni hi va haver tampoc risc per la integritat física del funcionari dels Mossos, l'agent infiltrat en el grup. La fiscalia no nega que hi hagués un avís a la cèl·lula sobre una investigació de la policia catalana, però conclou que, al cap i a la fi, l'operació policial va ser exitosa.

Aquest afer ha enfrontat els últims dies els governs espanyol i català. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va afirmar que hi ha "indicis solvents" de "mala pràctica" de dos policies nacionals, i que un mosso infiltrat al grup jihadista va alertar que la xivatada va posar en perill l'operació antiterrorista. El seu homòleg espanyol, Jorge Fernández Díaz, va dir que confiava que el jutge Pedraz acabés arxivant el cas de manera definitiva i va advertir: "Espero que els que han impulsat aquesta denúncia demanin perdó" perquè les acusacions "són gravíssimes" i "no li caben al cap a ningú que tingui un mínim sentit de la responsabilitat".

 

 

 

 

 

 

Anar al contingut