L'expresident del PP, Pablo Casado (Europa Press/Iñaki Berasaluce)
La justícia ha arxivat la causa contra Pablo Casado (Europa Press/Iñaki Berasaluce)
Barcelona

El jutge no veu delicte en els atacs de Casado a l'escola catalana i arxiva la causa

La justícia considera que l'afirmació que es prohibeix anar al lavabo a alumnes si no parlen català està emparada per la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

La justícia considera que la llibertat d'expressió empara l'expresident del PP, Pablo Casado, i ha arxivat la causa contra ell per injúries a l'escola catalana. Casado va afirmar que a les escoles de Catalunya s'impedeix anar al lavabo als alumnes que parlen castellà i que a alguns estudiants fins i tot els posen "pedres a la motxilla" per fer servir aquesta llengua al pati.

Ara, un jutge ha considerat que, tot i que els comentaris són "desencertats i rebutjables", no són delicte perquè estan emparats per la llibertat d'expressió, reconeguda a la Constitució.

La causa es va obrir arran d'una querella de la Generalitat per injúries i calúmnies i per incitació a l'odi.

En la interlocutòria que ha avançat El Confidencial, el titular del jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona arxiva la causa. La Generalitat, que havia posat la querella per injúries i calúmnies i incitació a l'odi, recorrerà l'arxivament i lamenta la impunitat amb què de vegades, defensa, es tracta el menyspreu al català.


Va admetre que no havia contrastat la informació

Casado va declarar com a investigat el 20 de març i va justificar que es basava en el que s'havia publicat a la premsa, sense contrastar-ho, i que el que pretenia era denunciar la política lingüística del govern.

L'exdirigent del PP va fer les afirmacions en un acte del PP a Galícia el desembre del 2021, enmig de la polèmica arran de la sentència que imposava un 25% de classes en castellà.

El jutge recorda que el Suprem va rebutjar la querella --quan Casado va perdre la condició d'aforat-- en una resolució que ara fa seva. La decisió establia que davant d'expressions "més o menys exagerades" es podrà reclamar la moderació, però la intervenció del dret penal "s'ha de mesurar" tenint en compte la disputa política "subjacent als fets".

La Generalitat va acusar Casado d'intentar menysprear públicament la dignitat dels docents, de la seva tasca i del sistema educatiu català i incitar a l'odi o la violència, ja que "clarament" podien incitar l'hostilitat contra la població de Catalunya per tenir una llengua oficial pròpia.

Casado, tant en la declaració com a imputat com en escrits posteriors, va reivindicar que feia ús de la llibertat d'expressió, i ara el jutge li ha donat la raó.

 

ARXIVAT A:
Català Pablo Casado
Anar al contingut