Barcelona

El jurat declara culpable d'homicidi un dels dos skins acusats de matar un okupa a les Festes de Gràcia del 2004

El tribunal popular ha declarat per unanimitat culpable d'homicidi l'skin Aitor Dávila com a autor material de la mort del jove okupa Roger Albert durant les Festes de Gràcia de l'any 2004, i ha absolt per sis vots a tres un altre cap rapat que estava acusat d'haver-li facilitat l'arma. El jurat, però, també demana que la condemna proposi l'indult de Dávila al govern perquè es pugui beneficiar d'una remissió condicional de la pena.

Actualitzat
El jurat popular ha considerat que no existeixen proves suficients per condemnar Emilio C., per qui la fiscalia i les acusacions sol·licitaven una condemna de 19 a 20 anys de presó per un delicte d'assassinat, de la mateixa manera que per a Aitor Dávila.

També per unanimitat, el jurat que ha jutjat els skins a l'Audiència de Barcelona ha condemnat a entre 10 i 15 de presó a Aitor Dávila, però al mateix temps s'ha mostrat partidari que la sentència condemnatòria en proposi l'indult al govern i que pugui beneficiar-se d'una remissió condicional de la pena.

Durant els dies de judici, els acusats han assegurat que van ser víctimes d'una persecució per part d'un col·lectiu okupa. Finalment, però, diuen que els van atrapar i van veure's implicats en una baralla. D'aquesta manera els acusats han justificat l'agressió amb el ganivet a Roger Albert com un acte en defensa pròpia.

Crònica dels fets, segons l'acusació

Els fets van tenir lloc la matinada del 15 d'agost del 2004 al carrer Gran de Gràcia de Barcelona, a l'altura del metro de Fontana, on un grup de joves skins celebraven l'aniversari d'un dels acusats. Els joves, que portaven "vestimenta skinhead, cabells rapats i botes tipus militar", segons l'acusació, es van creuar amb un altre grup de persones "d'estètica okupa", entre els quals hi havia la víctima, i els van cridar "sou uns fills de puta, porcs, netejarem el carrer".

L'acusació manté que un dels acusats, que tenia un ganivet amb una fulla d'acer de 8 centímetres de longitud que havia comprat en una armeria de València", el va lliurar a l'altre acusat. Va ser aquest segon acusat qui "de forma sobtada i sorprenent el va clavar violentament al coll de Roger Albert", que va caure a terra. Llavors el grup agressor va fugir de la zona, ha assegurat l'acusació.

El jove okupa va estar quatre mesos hospitalitzat en coma, fins que va morir el 10 de desembre. Tres dies més tard, el presumpte autor de la mort va ser detingut a València, on viu.

La mort de Roger Albert va originar multitudinàries protestes del col·lectiu okupa. El 23 de desembre del 2004 uns 2.000 joves simpatitzants del moviment okupa van causar destrosses a la plaça de Sant Jaume, la Via Laietana i els carrers Ferran i Jaume I, on van trencar vidres, van cremar una sucursal bancària i van llançar cadires i taules contra la policia que custodiava el Palau de la Generalitat i l'ajuntament. En aquesta protesta, van quedar ferits vuit agents dels Mossos d'Esquadra i tres de la Guàrdia Urbana.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut