Vilagrà i Bolaños en una reunió al Palau de la Generalitat al juliol (ACN/Bernat Vilaró/Natàlia Segura)

El govern rebaixa el traspàs en immigració després de parlar amb La Moncloa

Bolaños ha trucat a la consellera Vilagrà aquesta nit i li ha confirmat que l'acord contempla impulsar una llei per delegar certes competències, sense detalls concrets

RedaccióActualitzat

La Moncloa i el govern de la Generalitat han rebaixat l'abast del pacte per al traspàs d'immigració a Catalunya aconseguit per Junts dimecres, a canvi que els independentistes permetessin a Sánchez salvar els dos primers decrets que es votaven al Congrés aquesta legislatura.

Després d'una conversa telefònica que han tingut aquesta nit la consellera Vilagrà i el ministre Félix Bolaños, fonts de Palau asseguren que no es tracta de cap traspàs i que només hi ha un compromís "difús" d'impulsar una llei per delegar certes competències, segons ha explicat aquest divendres la consellera Vilagrà en una entrevista al programa "Tot es mou" del 3Cat:

"No és un traspàs de competències. És un impuls per fer una llei orgànica per delegar algunes competències, que no se sap quines són. És un compromís molt difús, molt eteri."

El govern espanyol ha reconegut, a més, que això serà complex i no serà ràpid. Dos punts que també ha confirmat Vilagrà, que ha explicat que es tracta "d'un tema lent, que no és ni a mitjà termini" i que requereix un debat serè, en un marc adequat:

"Demano serenor. Que no ens tirem els debats pel cap amb la immigració perquè ens hi juguem molt: la cohesió d'aquest país. El que no ens podem permetre és vincular multireincidència amb immigració. Tenim un pacte general al Parlament per no fer-ho. La multireincidència no té origen, la fan gent de tots els orígens."

Vilagrà ha afegit que han demanat al Ministeri de l'Interior canvis legals, justament, per abordar la reincidència: "S'ha de canviar la llei perquè el que no pot ser és que persones que reiteradament fan furts i petits delictes els puguin continuar fent sistemàticament perquè això no tingui un efecte punible."


Bolaños recorda que "les polítiques d'immigració són europees"

Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha defensat aquest divendres que "els acords en democràcia són bons i sans" i també la relació de "cordialitat i col·laboració institucional" que assegura que hi ha entre la Generalitat i l'executiu espanyol. I no ha volgut donar cap detall sobre com serà aquesta delegació de competències més enllà de recordar que s'hauran de cenyir a les orientacions que marca la política migratòria europea:

"La política migratòria és europea i, per tant, les orientacions venen d'Europa. I a partir d'aquí, doncs qui exerceixi la competència és important, però les ha d'exercir dins de les orientacions que marquen el pacte migratori europeu i la Comissió Europea."


Tampoc hi ha previst publicar les balances fiscals

Segons el govern, en la conversa també van parlar de les balances fiscals i La Moncloa va respondre que no tenia previst publicar-les.

De fet, segons va informar el PSOE en un comunicat, la intenció del govern espanyol és que el Ministeri d'Hisenda permeti l'accés a les dades oficials per elaborar les balances fiscals, perquè qui ho vulgui --administracions públiques o centres d'investigació-- les puguin extreure "aplicant la seva metodologia" i fer públiques les conclusions que n'obtinguin.

D'aquesta manera, asseguren, "es guanyarà en transparència i en capacitat per conèixer amb precisió el balanç fiscal de cada comunitat autònoma".


La lletra petita es farà esperar

Segons fonts de Palau, Bolaños ha confirmat que només hi ha el compromís d'impulsar una llei orgànica en el marc del 150.2 per delegar competències, sense més detalls concrets.

Aquest dijous, tant el secretari general Jordi Turull com la ministra Montero confirmaven que es necessita una llei orgànica que s'ha de tramitar al Congrés i que requereix una majoria absoluta per ser aprovada. Per tant, res d'immediat.

Vilagrà va demanar a Bolaños més recursos per fer front a les competències que la Generalitat ja té traspassades, com l'acollida de menors migrants o les aules d'acollida per reforçar la llengua, i també va exigir poder de codecisió en temes com les quotes d'arribades de migrants després de l'experiència amb refugiats ucraïnesos, quan hi va haver algunes dificultats, en un primer moment, per distribuir-los.

Malgrat la conversa telefònica, de la lletra petita encara no en sabem gaire més. Tampoc si les competències que es preveu delegar a Catalunya inclouran o no el control de les fronteres o l'expulsió d'estrangers en situació irregular.


El PP convoca una nova manifestació de protesta

Des de Madrid, el PP veu com "una extorsió" el pacte PSOE-Junts pels decrets i ja ha convocat una altra manifestació contra els acords amb l'independentisme per al 28 de gener.

Els dos principals sindicats de policia també han aixecat la veu contra el traspàs de la gestió migratòria, que consideren que acabarà amb la feina de la Policia Nacional a Catalunya.

Els professionals que treballen amb migrants tampoc no ho veuen clar. L'Associació de Professionals d'Estrangeria posa en qüestió el traspàs, que veu inviable, ara per ara. Diuen que a Catalunya no hi ha prou funcionaris ni prou formats en immigració.

 

ARXIVAT A:
MigracionsJuntsERCPSOEGovern espanyol
Anar al contingut