El monument feixista del cementiri de Palma
El monument feixista del cementiri de Palma (Google Maps)

El govern italià estaria pagant 450 euros a l'any per mantenir un mausoleu feixista a Palma

El govern de les Illes Balears demana al Consolat d'Itàlia que retiri els símbols feixistes que contravenen la llei de memòria democràtica

RedaccióActualitzat

El Consolat d'Itàlia a les Illes Balears pagaria 449,11 euros anualment a l'Empresa Funerària Municipal (EFM) de Palma pel manteniment d'un mausoleu feixista aixecat durant els anys trenta per honorar els seus "màrtirs".

Així ho denuncia el digital Última Hora, que concreta que la documentació del darrer rebut de l'EFM xifra que hi ha 18 persones enterrades en aquest monument. Disset d'aquests militars morts durant la Guerra Civil Espanyola van ser enterrats entre els anys 1937 i 1940, i el divuitè enterrament va ser el maig del 1962.

La llei de memòria democràtica de les Balears inclou aquest monument funerari com a contrari a la memòria democràtica i obliga a retirar-lo. El govern balear ja està posant fil a l'agulla per gestionar aquest tema amb l'ambaixada italiana i forçar el compliment de la norma.

La columna d'aquest mausoleu és d'estil clàssic i és tan alta que es pot veure des de l'exterior del cementiri. Està adornada amb una gran àguila de bronze i va ser dissenyada per l'arquitecte Ugo Geunari. L'obra va arribar directament des de la Itàlia de Mussolini amb la coordinació de l'enginyer Ricardo Zorgi.

Alguns usuaris s'han fet ressò a les xarxes socials de l'existència del mausoleu:

El secretari Autonòmic de Memòria Democràtica de les balears, Jesús Jurado, considera que l'Estat italià haurà de retirar l'estàtua de bronze i "fer-ne el que consideri necessari".

Segons algunes fonts citades per Última Hora, les autoritats italianes reten homenatge cada any als seus caiguts en aquesta ubicació a Palma i a Menorca.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut