Mariano Rajoy (EFE)
Mariano Rajoy (EFE)
Madrid

El govern espanyol no aplicaria el 155 si Puigdemont convoqués eleccions

És la sortida que ofereix La Moncloa al president de la Generalitat abans que aquest dijous expiri el termini perquè aclareixi si va declarar la independència

RedaccióActualitzat

El govern espanyol està disposat a no aplicar l'article 155 de la Constitució si el president de la Generalitat convoca eleccions. És la sortida que ofereix La Moncloa a Carles Puigdemont abans que expiri aquest dijous el termini perquè aclareixi si va declarar o no la independència al Parlament la setmana passada. Si no ho aclareix i no torna a la legalitat, s'activarà l'article previst a la Carta Magna.

Fonts del govern espanyol consideren que la convocatòria d'unes eleccions significaria tornar a la legalitat i, fins i tot, serviria per aturar l'aplicació de l'article 155.

La Moncloa ja té un calendari fixat que assenyala que, si Puigdemont accepta aquesta via, aquests comicis es podrien fer abans de Nadal.

Aquest matí, Mariano Rajoy ha avisat, durant la sessió de control al Congrés, que si demà Puigdemont no contesta, s'activarà el 155. El president espanyol ha insistit que el cap del govern català aclareixi si ha declarat o no la independència.

"Simplement, i no és tan difícil. És respondre a una pregunta: ha declarat vostè o no la independència de Catalunya? I jo crec que vostès també haurien de fer un esforç per convèncer el senyor Puigdemont que no creï més problemes perquè si no, obligarà al govern a prendre decisions que sens dubte seria millor no fer-ho mai."

Per la seva banda, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que el 155 implicaria "recuperar l'autonomia, garantir els drets de tots els catalans i preservar la recuperació econòmica".

"Recuperar l'autonomia de Catalunya, garantir els drets de tots els catalans i portar la calma a tots els ciutadans de Catalunya perquè el que és intolerable és que la gent visqui intranquil·la a Catalunya senzillament perquè el senyor Puigdemont els ha posat aquesta situació. També s'ha de preservar la recuperació econòmica perquè la política econòmica d'alguns gestors a Catalunya està portant Catalunya a la vora de la recessió."

El govern espanyol, d'acord amb els líders del Cs i del PSOE, posen fil a l'agulla per aplicar l'article 155 de forma immediata. No està clar si demà, divendres o dissabte amb un Consell de Ministres extraordinari. L'objectiu, diu, és convocar eleccions a Catalunya.

No revela quin serà l'abast de l'aplicació del 155 però sí que assegura que afectarà al president i a gairebé tots els consellers. Posen l'èmfasi en els departaments d'Interior i Economia que es quedarien sense competències

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut