El govern espanyol avisa que la querella a Llarena pot ser delicte de malversació

Méndez de Vigo diu que la decisió pot acabar comportant algun "disgust" als impulsors

RedaccióActualitzat

La querella contra el jutge del Suprem Pablo Llarena pot acabar "en un disgust". Així s'ha expressat el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que ha avisat el Parlament que s'exposa a un delicte de malversació de fons públics.

Méndez de Vigo diu que els lletrats del Parlament han advertit que la querella l'haurien de presentar els grups polítics i no la institució:

"Crec que seria bo que el Parlament s'ajustés al que diuen els lletrats, que són experts jurídics i per això hi són. Que no diguin després que no saben les conseqüències perquè els han advertit amb tota claredat."

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha llençat el mateix missatge en una roda de premsa després d'una trobada amb el primer ministre de Dinamarca. Diu Rajoy qye no li toca fer "anàlisis jurídiques" però alerta que l'acció del Parlament podria tenir una resposta per part de l'Estat.

"Si la paga el Parlament podria ser una malversació"

 

En la reunió de la mesa, el lletrat major i el secretari general han expressat dubtes sobre si és pertinent que el Parlament presenti la querella. No és una posició acordada entre els lletrats, però considera que seria millor que la presentés un grup parlamentari o el mateix Sànchez.

 

 

Pot  comportar "un disgust"

La Moncloa creu que els membres de la mesa podrien incórrer en aquest delicte de malversació de fons públics. El portaveu ha descartat, de moment, emprendre cap acció legal contra la querella del Parlament. "Acabem de conèixer la decisió", ha dit, però avisa que la decisió pot comportar un "disgusts" als que l'han pres.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va més enllà. Considera que la querella és una amenaça al jutge equiparable a fer-li un "escrache".

"Contra les decisions dels jutges hi ha els recursos. I a mi em sembla que s'estan equivocant intentant acovardir o fins i tot amenaçar un magistrat a base d''escraches', de pintades a casa seva i de presentar-li una querella per fer la seva feina. Jo crec que és un error gravíssim que, a més, amaga un cert ànim d'amenaça, de: 'si no em dius el que jo vull et poso una querella'."

Un candidat que compleixi "els requisits"

Sobre el nou ajornament del ple d'investidura, Méndez de Vigo ha dit que el president del Parlament té dues opcions. Per una banda, "continuar fent més del mateix", i, per l'altra, proposar un candidat que compleixi "els requisits establerts pel Tribunal Constitucional".

"Això no depèn del govern, no és la nostra responsabilitat."

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraJudicialGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut