Madrid

El govern espanyol aprova una taxa a les elèctriques per reduir el cost elèctric

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei de mesures urgents per reduir els costos del sistema elèctric i retallar el desajust entre ingressos regulats i costos, conegut com a dèficit de tarifa. L'objectiu és estalviar 4.600 milions en tres anys, 1.660 dels quals el 2011. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha indicat que l'objectiu de la norma és que "tots els agents contribueixin a la reducció del dèficit de tarifa, i no només els consumidors". El decret llei "evita, a més, pujades en la tarifa d'últim recurs de la llum inassumibles per a les llars i la competitivitat de les empreses". El peatge a les elèctriques serà de 0,5 euros per megawatt hora per l'ús de la xarxa de distribució.

Actualitzat
El govern espanyol ha aprovat una nova taxa a les elèctriques perquè assumeixin una part de l'increment dels costos. L'executiu de Zapatero manté la intenció de congelar al gener la tarifa d'accés de la llum en què es recullen els costos regulats, així com absorbir la pujada registrada en els costos de l'energia. Aquests 1.660 milions d'estalvi previstos el 2011 podrien servir per contenir pujades posteriors a la tarifa d'accés.

No obstant això, el govern espanyol ha confirmat que l'augment del rebut de la llum que concretarà dilluns serà important, per la pujada del preu del petroli. L'encariment de la tarifa de la llum podria ser de fins al 10%.

Les línies mestres de la reforma inclouen l'establiment d'un peatge a les generadores d'electricitat, la retallada de les hores durant les quals les plantes fotovoltaiques es beneficien de primes, que les companyies elèctriques assumeixin el cost dels plans d'estalvi i eficiència energètica i l'ampliació un any, fins al 2013, del bo social -que eximeix de pujades en el preu de la llum cinc milions de llars incloses en col·lectius desafavorits i que sufraguen les companyies.

A més, el govern central eleva els sostres autoritzats de creació de dèficit de tarifa en els anys vinents, però manté el seu objectiu que el 2013 desaparegui el desajust. El límit del 2010 és ara de 5.500 milions, enfront de 3.000 milions, mentre que el 2011 serà de 3.000 milions i el 2012, de 1.500 milions, fet que suposa un augment en aquests dos exercicis de 1.000 i 500 milions, respectivament.

2.220 milions de fotovoltaica

Dels 4.600 milions d'estalvi en tres anys, gairebé la meitat, 2.220 milions, corresponen a la retallada en la fotovoltaica, a raó de 740 milions a l'any, mentre que 891 fan referència a l'acord ja assolit amb la termosolar, 670 milions als plans d'estalvi i eficiència, 588 milions als peatges a la generació, 232 milions a l'acord de l'eòlica i 150 milions a l'ampliació al 2013 del bo social.

Per exercicis, a l'estalvi de 1.660 milions el 2011 el seguirà un altre de 1.510 milions el 2012 i un altre de 1.446 milions el 2013. De la partida del 2011, 740 milions correspondran a la fotovoltaica, 451 milions a la termosolar, 270 als plans d'estalvi i eficiència, 148 milions als peatges a la generació i 51 milions a l'acord amb l'eòlica.

Sebastián ha explicat que l'executiu ha estat treballant des del juny en un procés de revisió de costos, en què ha mantingut "contactes amb totes les empreses del sector energètic i amb totes les forces polítiques". Fins ara, ja s'han adoptat algunes mesures en aquesta línia, entre les quals les de retallada de primes en els sectors eòlic i termosolar, pactada amb les associacions empresarials, i ara "era el torn" de la fotovoltaica i les elèctriques convencionals.

El ministre ha explicat que el govern espanyol ha considerat "necessari racionalitzar" els costos a la fotovoltaica i que la mesura s'ha d'adoptar "de manera raonable i suau, sense caràcter retroactiu". De fet, per compensar l'esforç fins al 2013, les plantes obtenen tres anys addicionals en el període de cobrament de primes, que passarà de 25 a 28 anys, cosa que "garantirà la rendibilitat del projecte", ha assegurat.

Les fotovoltaiques patiran una retallada en les hores amb dret a prima durant tots els anys de retribució, però entre el 2011 i el 2013 aquesta retallada serà més gran i es basarà en casos concrets recollits en el Pla d'Energies Renovables 2005-2010. Les hores s'han reduït perquè en els últims anys s'ha desplomat el cost dels panells, i això ha permès una repotenciació que pot disparar les primes i provocar la paradoxa que més temps de llum solar encareixi l'electricitat, en comptes d'abaratir-la.

Peatge a les elèctriques

Sobre els peatges que pagaran les elèctriques, fins ara assumits únicament pels consumidors, Sebastián ha destacat que "per primera vegada el govern imposa" aquest tipus de pagament a aquestes empreses. El peatge serà de 0,5 euros per megawatt hora (MWh), afectarà tots els productors i es destinarà entre altres coses a cobrir el cost d'infraestructures. Pel que fa al bo social, les elèctriques han de finançar aquesta ajuda durant un any més, fins al 2013, i amb això afrontaran un cost addicional de 150 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut