Imatges d'un quiròfan.
La directiva té límits: no cobreix cures de llarga durada ni trasplantaments.
Madrid

El govern espanyol adopta la directiva d'assistència transfronterera, que permet tractar-se arreu d'Europa

El Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat incorporar la directriu europea d'assistència sanitària transfronterera. Així, els ciutadans ja podem tractar-nos mèdicament a qualsevol país de la Unió Europea. Això sí, per tractar-se a l'estranger, el pacient haurà d'avançar els diners i sol·licitar que els hi reemborsin al seu país d'origen.

RedaccióActualitzat

Els ciutadans ja podem tractar-nos mèdicament a qualsevol país de la Unió Europea després que el Consell de Ministres ha aprovat sumar-se a la directiva comunitària d'assistència sanitària transfronterera. De la mateixa manera, pacients europeus podran venir a tractar-se a territori espanyol.

Això sí, per tractar-se a l'estranger, el pacient haurà d'avançar els diners i sol·licitar que els hi reemborsin al seu país d'origen. El govern espanyol explica que després se li retornarà l'import "sota unes determinades condicions".

En el cas d'alguns tractaments caldrà autorització prèvia. Són els que impliquin hospitalització d'almenys una nit i tractaments que exigeixin tecnologia o equipaments molt especialitzats i de cost elevat, de més de 1.500 euros. Això afecta, per exemple, les tomografies, els tractaments de reproducció assistida, la diàlisi i les sessions de radioteràpia.

La mesura no afecta les urgències, que ja estan cobertes amb la targeta sanitària convencional. De totes maneres, convé que abans es consulti amb l'autoritat sanitària corresponent, ja que hi pot haver variacions entre les diverses comunitats autònomes.

L'assistència s'entén en el sentit més ampli, incloent-hi medicaments i productes sanitaris. Queden excloses les cures de llarga durada, els trasplantaments d'òrgans i els programes de vacunació públics.

32 milions d'ingresos

La directiva tindrà també conseqüències econòmiques per a les arques del govern espanyol. El Ministeri de Sanitat preveu que la sanitat, tant la pública com la privada, ingressi uns 32 milions d'euros l'any. De fet, Sanitat espera que hi hagi un augment de pacients en la sanitat privada espanyols, que sortiria com la gran beneficiada de la directiva,

Anar al contingut