El govern espanyol admet que no podrà treure de l'Afganistan tots els seus col·laboradors
Cua d'afganesos acabats d'arribar a Espanya, aquest dilluns a Torrejón de Ardoz (EFE)

El govern espanyol admet que no podrà treure de l'Afganistan tots els seus col·laboradors

La ministra de Defensa diu que els exèrcits estrangers estan estudiant una operació a fora de l'aeroport per recollir les persones que no poden arribar-hi

RedaccióActualitzat

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha admès aquest dimarts que Espanya no podrà evacuar de l'Afganistan totes les persones que voldria el seu govern.

Entrevistada a la Cadena Ser, Robles ha dit que hi haurà gent que "es quedarà" al país, sobretot els que encara no hagin aconseguit arribar a Kabul:

"Evacuarem el màxim de persones possible, però hi haurà persones que es quedaran allà per raons que no depenen de nosaltres, sinó de la situació que hi ha."

Robles es refereix als afganesos que han treballat amb els espanyols i que volen marxar perquè tenen por de represàlies per part dels talibans.

Aquest mateix dimarts un portaveu dels talibans ha rebutjat la possibilitat que l'evacuació es pugui allargar més enllà del 31 d'agost, data pactada amb els Estats Units.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, rebent un grup d'afganesos, aquest dilluns a Torrejón de Ardoz (EFE)

Llistes ampliades

Robles no ha donat xifres, però ha assegurat que hi ha la voluntat d'evacuar persones que han tingut un paper rellevant a la vida pública de l'Afganistan i també les dones i els nens:

"Hi ha famílies que no eren en les primeres llistes que es van elaborar, però que després les hem anat incloent perquè han posat de relleu les relacions especials que hi ha de vinculació amb Espanya, i en molts casos objectivament de persecució."

També ha explicat que hi ha famílies que, tot i haver pogut arribar a les portes de l'aeroport, han d'acabar marxant després de moltes hores perquè no hi han pogut entrar.

En aquest sentit, ha tornat a dir que els demanen que cridin "Espanya!" o que portin roba vermella o amb la bandera espanyola perquè els puguin identificar.

Margarita Robles Suplement
La ministra de Defensa, Margarita Robles, en una imatge d'arxiu

Els talibans, "cada vegada més agressius"

Ha assegurat que "els talibans són cada vegada més agressius" i "hi ha una situació de violència més evident". Ha afegit que encara hi ha "molta gent" que no ha pogut arribar a l'aeroport:

"És una situació molt frustrant per a tothom perquè, fins i tot per a aquells que aconsegueixen arribar a Kabul, l'accés a l'aeroport és extremadament complicat."

Segons ha dit, molts dels afganesos que han treballat amb Espanya eren a la ciutat d'Herat, que és a tres dies amb cotxe de Kabul, i que això està sent un obstacle insuperable per a alguns.

Possible "operació a fora del perímetre"

La ministra ha afegit que els exèrcits estrangers que són a l'aeroport de Kabul estan estudiant fer una operació fora del perímetre que tenen controlat per "recollir" algunes d'aquestes persones:

"Es pot intentar d'una forma coordinada, a veure si els pròxims dies es pogués fer alguna cosa per recollir alguna persona a fora, però ara com ara és impossible."

Robles ha afegit que caldria el "vistiplau" dels talibans per fer una operació d'aquest tipus, perquè controlen del tot els voltants de l'aeroport.


Tercer avió espanyol

Pel que fa al ritme d'evacuacions que està fent Espanya, Robles ha dit que aquest dimarts sortiran de Kabul 420 persones, més de les que tenien previst.

El motiu és que han aconseguit permís per a l'enlairament d'un tercer avió, quan els dies anteriors només en tenien dos.

Quan aquests avions aterrin, l'exèrcit espanyol ja haurà portat fins a Espanya més d'un miler de persones provinents de l'Afganistan.

 

ARXIVAT A:
Govern espanyolAfganistanRefugiats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut