N'hi haurà prou amb una setmana més per evacuar Kabul i l'Afganistan?
Gentada concentrada davant del mur de l'aeroport, aquest dilluns a Kabul (EFE)
Afganistan

Ultimàtum dels talibans als EUA: hi haurà "una reacció" si el 31 d'agost no han marxat

Alguns països han demanat als EUA posposar la data per tenir més temps per evacuar Kabul

RedaccióActualitzat

Just d'aquí una setmana, el dimarts 31 d'agost, s'acabarà el termini acordat pels Estats Units amb els talibans per completar la retirada de les tropes occidentals a l'Afganistan.

Però la situació caòtica a Kabul i al seu aeroport estan dificultant la sortida dels estrangers i els afganesos que hi han treballat i les seves famílies, i possiblement no tindran prou temps per fer-ho.

De moment el Regne Unit, Alemanya i França ja han demanat que s'allargui el termini, cosa que aquest dilluns a última hora han rebutjat els talibans.


"Línia vermella" per als talibans

El portaveu dels talibans a l'exili de Qatar, Suhail Shuaheen, ha qualificat de "línia vermella" la data límit i de "clara violació de l'acord" la possibilitat que s'estiri:

"Han anunciat la retirada de totes les tropes el 31 d'agost i han de complir aquest compromís. Si no, serà una clara violació de l'acord i llavors serà decisió nostra veure com hi responem."

"És una línia vermella, per tant, si ells s'hi estan més temps voldrà dir que allarguen l'ocupació i no cal això. Penso que deteriorarà la relació, crearà desconfiança entre nosaltres i per tant, provocarà una reacció."

Per la seva banda, John Kirby, portaveu del departament de Defensa dels EUA al Pentàgon, ha deixat oberta una possible pròrroga, tot insistint que veuen possible evitar-la:

"Estem concentrats a acabar l'evacuació abans d'acabar el mes. Aquí al Pentàgon el que fem és donar opcions al president Biden. I si el cap de l'Estat Major i el secretari de Defensa creuen que s'ha arribat a un punt que cal fer aquesta recomanació d'extensió al president, l'hi faran. Però ara no estem en aquesta situació."

Un avió militar enlairant-se de l'aeroport, aquest dilluns a Kabul (EFE)

48.000 evacuats, 11.000 aquest dilluns

Per aconseguir arribar a temps, els EUA han accelerat aquest dilluns l'evacuació: segons la Casa Blanca en només 12 hores han sortit de Kabul gairebé 11.000 persones en 50 vols.

El balanç oficial dels evacuats en els últims 9 dies, des de quan van els talibans van arribar a la capital, és de 48.000 persones.

 

El Pentàgon ha afegit que la previsió és evacuar 75.000 persones més: 60.000 afganesos i 15.000 nord-americans.

El G7 ho debatrà

Aquest serà el principal problema que tractarà la reunió telemàtica del G7 aquest dimarts a primera hora de la tarda, demanada pel Regne Unit.

Aquest dimarts el matí el ministre britànic de Defensa, Ben Wallace, ha dit que intentaran posposar el termini perquè, ha dit, "val la pena", però que veu "improbable" que s'acabi fent.

Imatge de satèl·lit dels embussos a prop de l'aeroport, aquest dilluns a Kabul (EFE)

"Situació de guerra"

Mentrestant el caos continua instal·lat als voltants de l'aeroport de Kabul, amb milers d'afganesos esperant per embarcar en un avió que els tregui del país per fugir dels talibans, de la seva llei islàmica i les possibles represàlies.

Un funcionari de l'ONU citat per l'agència Reuters ha descrit l'evacuació com "una situació de guerra", tot i que ha admès que la situació està força calmada, però ha demanat més "control de les masses".

 

Gentada concentrada i circulant als voltants de l'aeroport, aquest dilluns a Kabul (Reuters)

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibansJoe Biden
Anar al contingut