Bilbao

El govern basc presentarà un recurs d'empara davant el Constitucional per l'obertura d'un procés penal contra Ibarretxe

El govern basc presentarà avui un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional per la decisió del Tribunal Superior de Justícia d'investigar Juan José Ibarretxe per un delicte de desobediència, per haver-se entrevistat, l'abril passat, amb dirigents de Batasuna. Segons el govern basc, la trobada entre Ibarretxe i Batasuna no suposa cap delicte i la investigació vulnera els seus drets fonamentals com a president del govern.

Actualitzat

El govern basc advertia ahir en un comunicat que la decisió d'iniciar un procés penal contra Juan José Ibarretxe no seria "gratuïta" i anunciava que emprendria totes les mesures jurídiques i polítiques necessàries per "respectar el dret del lehendakari de fer política i superar el veto que alguns volen imposar al diàleg".

Ara ja sabem que entre aquestes mesures hi ha demanar l'empara del Tribunal Constitucional. En aquest recurs, Ibarretxe denunciarà que l'obertura d'un procediment vulnera els seus drets com a lehendakari en l'exercici de les seves funcions. També es basarà en la sentència del Tribunal Suprem que va considerar que la reunió entre Josep-Lluís Carod-Rovira i dirigents d'ETA a Perpinyà no era constitutiva de delicte.

Però l'estratègia del PNB contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc no es limita a l'àmbit jurídic, sinó que també es preparen iniciatives de tipus polític i social. El president de la formació nacionalista, Josu Jon Imaz, ha assegurat que l'actuació del tribunal contra el lehendakari és una decisió política i que, en conseqüència, la seva formació hi farà front políticament i, si cal, mobilitzarà els ciutadans.

El Fòrum d'Ermua va presentar una querella contra el lehendakari per la trobada que va tenir amb alguns dirigents abertzales en la roda de contactes que va dur a terme amb els partits bascos després de l'anunci d'alto el foc d'ETA.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut