Taules d'un restaurant preparades per rebre la clientela
Als restaurants ja no cal distància entre taules ni hi ha màxim de comensals per taula (Pexels)

El final de les grans restriccions: quines queden ara que la majoria han decaigut

La cultura, la restauració, el comerç i els actes civils i religiosos recuperen el 100% de l'aforament i torna la presencialitat màxima a universitats i congressos

RedaccióActualitzat

Catalunya ha entrat aquest divendres en una nova fase de la pandèmia, amb la desaparició de la majoria de restriccions vigents fins ara.

Repassem quines es continuen aplicant i els canvis que entren en vigor aquest 15 d'octubre, inicialment, fins al dia 22.

 

La mascareta, encara obligatòria

Cal portar-la als espais tancats i també a fora quan no es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones no convivents. Això vol dir també als llocs de treball i als centres educatius.

Des de finals de juny ja no és obligatòria a l'aire lliure si es pot mantenir la distància.


Familiars i amics als aeroports

Aquest divendres, d'altra banda, és el primer dia des de l'inici de la pandèmia en què familiars i amics poden accedir a les terminals dels aeroports per acomiadar o donar la benvinguda a les persones que marxen o arriben de viatge. Aena ho permet després que el Consell de Ministres va aprovar-ho dilluns.

Durant la pandèmia, familiars i amics havien d'esperar a l'exterior de l'aeroport (TV3)

Oci nocturn i música a peu dret amb certificat Covid i aforament restringit

Per accedir a les discoteques cal el passi Covid acreditar que s'està vacunat, s'ha superat la malaltia recentment o un test negatiu.

Els locals obren en l'horari habitual però tenen l'aforament limitat al 70%. L'ús de mascareta és obligatori quan no es consumeix i cal tenir en compte que només es pot beure a la barra. És a dir, que es pot ballar a la pista, però amb la mascareta posada.

Les mateixes condicions s'apliquen per als festivals i activitats musicals que es facin a l'interior i amb el públic dret.


Prohibició dels botellons

Segons la resolució del govern, a les concentracions de persones a l'espai públic que es facin entre la 1 de la matinada i les 6 del matí no es permet el consum d'aliments ni begudes.

 

L'esport a l'interior, al 80% de la capacitat

Els actes esportius a l'aire lliure recuperen l'aforament del 100%. En canvi, els que es facin a llocs tancats queden limitats al 80%. En tots dos casos és obligatori l'ús de la mascareta.

A més, s'elimina el nombre màxim d'espectadors.

Les assemblees d'entitats esportives incrementen l'aforament del 70 al 100%.

 

Cultura, restauració, oci, comerç i actes civils i religiosos, al 100%

Entre els espais que tornen al 100% de l'aforament hi ha els del món cultural: teatres, cinemes, auditoris, biblioteques, museus, arxius, sales d'exposició o circs. S'elimina el nombre màxim d'espectadors.

Als bars i restaurants, desapareix el topall de 10 persones per taula i també l'obligació de mantenir una distància mínima entre taules, tant a dins dels locals com a les terrasses. A més, recuperen l'horari habitual (fins ara el màxim era la 1 de la matinada).

Comerços i mercats també tornen al 100% d'aforament. Fins ara el tenien limitat al 70% i havien de tancar a les 00.30 hores. No es permet la venda d'alcohol entre les 22.00 i les 06.00.

També desapareix el límit d'aforament als actes religiosos i civils, inclosos els casaments i funerals, així com a les fires i congressos, parcs d'atraccions, equipaments cívics i activitats relacionades amb el joc.


100% de presencialitat a l'educació

Es permeten les classes presencials amb el 100% d'aforament a les universitats, tot i que se manté la possibilitat de fer les lliçons teòriques de forma telemàtica. Fins ara, el límit era el 70%.


Final progressiu del teletreball

Es demana el retorn gradual de la presencialitat als llocs de treball i que es continuï fomentant la feina a distància quan sigui possible per la naturalesa de l'activitat.

 

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut