Adeu a la majoria de restriccions a partir de divendres amb l'excepció de la mascareta

Catalunya recupera el 100% d'aforament a la cultura, l'esport a l'aire lliure i bars i restaurants, on tampoc hi haurà límit de persones per taula

Irene Vaqué ReigActualitzat

Després de la cinquena onada, Catalunya fa un pas ferm cap a la normalitat prepandèmica. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la fi de les restriccions d'aforament als àmbits de la cultura, l'esport i la restauració coincidint amb la clara millora de la situació epidemiològica.

El que sí que es mantindrà és la limitació actual del 70% a les discoteques, que no només serà vàlida per als locals d'oci nocturn, sinó també per als festivals de música i activitats musicals en interior i amb el públic dret.

Això vol dir que podran acollir aquest aforament amb l'ús del passaport Covid, un instrument que Aragonès ha descartat estendre a altres sectors econòmics.

Una altra limitació és una capacitat del 80% en l'esport en espais tancats, que ara és del 70%.

Aforament del 100% a dins dels bars i restaurants

El govern ha aprovat que desaparegui el topall de comensals per taula a bars i restaurants.

Amb les restriccions encara vigents, el màxim permès és de 10 persones, tant a l'interior com a les terrasses.

Un altre canvi és l'aforament, que a dins dels locals passa del 50% al 100%. A més, no caldrà mantenir la distància entre les taules --ara havia de ser de dos metres a dins i 1,5 a fora-- i es recuperen els horaris habituals, ara limitats a la 1 de la matinada.

La cultura, universitats, congressos i estadis, també al 100%

També recuperen l'aforament total els teatres, cinemes, auditoris i similars, que podran acollir el 100% del públic autoritzat, en comptes del 70% actual. Passa el mateix amb els arxius, biblioteques, museus i sales d'exposicions. De fet, el conseller Argimon va anunciar que la cultura recuperaria el 100% de la capacitat un cop superada la cinquena onada.

A més, es recuperarà la "presencialitat plena" tant a la universitat com als congressos, fires, equipaments cívics i parcs d'atraccions.

En l'àmbit dels esports també s'amplia l'aforament fins al 100% en el cas de les activitats a l'aire lliure.

La platea del Liceu, amb el 50% de públic, el desembre de 2020
La platea del Liceu, amb el 50% de públic, el desembre del 2020 (ACN/Pau Cortina)


L'entrada en vigor, divendres

Tots aquests canvis entraran en vigor a partir d'aquest divendres, 15 d'octubre. Justament, les restriccions vigents estava previst que s'allarguessin 15 dies, fins al 22 d'octubre, però el termini s'ha escurçat.


Aragonès: "No és sinònim de relaxació total"

Aragonès, durant la reunió del govern d'aquest 12 d'octubre
Aragonès, durant la reunió del govern d'aquest 12 d'octubre (ACN/Sílvia Jardí)

Aragonès ha destacat que, un cop avançada la vacunació, calia fer aquest pas "de gegant" cap a la normalitat:

"A partir d'aquest mateix divendres farem un pas de gegant. Deixarem enrere la majoria de restriccions que encara queden vigents i entrarem en una etapa de recuperació de la normalitat de les activitats. La gran majoria de limitacions en l'aforament tornaran al 100%."

Aquest relaxament "ens allunya de mesures severes", ha dit, però ha demanat que no s'interpreti la desescalada com a "sinònim de relaxació total"." La pandèmia ha perdut força, assistencialment la tenim controlada, pero no ha acabat", ha remarcat, fent una crida a la prudència.

El dirigent republicà ha afegit que encara no som en una fase de plena normalitat, tot i que ens hi anem acostant, i ha fixat les prioritats:

"Ens hem de centrar a recuperar la situació econòmica, minimitzar l'impacte emocional i en la salut mental que ha tingut la pandèmia. I també la recuperació de l'activitat sanitària pel que fa a les llistes d'espera i altres patologies que no han pogut ser prioritzades."

El president ha fet una crida a continuar el procés de vacunació. "Ha estat aquest procés el que ha permès arribar a la situació actual", ha apuntat, demanant a les persones que encara no s'han punxat que ho facin per ells mateixos i per les persones "amb qui es relacionen més."


La mascareta, encara obligatòria

El que no canvia en cap cas és l'obligació de portar mascareta als espais tancats o quan no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres amb persones que no siguin convivents, així com el mantra de la higiene de mans i la ventilació.

"L'ús de la mascareta continuarà sent obligatori als mateixos espais que ara", ha remarcat Aragonès. Per tant, l'opció que es deixi de fer servir en espais com, per exemple, les escoles o els llocs de treball queda pendent de la revisió dels plans sectorials.

Una família passejant amb mascareta per Girona, al juny
Una família passejant amb mascareta per Girona, al juny (ACN Gerard Vilà)

En l'actualitat, bars i restaurants tenen limitat l'aforament al 50% a l'interior i als teatres, cinemes, concerts i similars es permet el 70% de la capacitat, amb un màxim de 4.000 persones a l'aire lliure i 3.000 als espais tancats.

Als recintes esportius, tant a l'aire lliure com als interiors, l'aforament és del 70%, amb registre previ. En el cas de les competicions, es permet un màxim de 4.000 persones a l'exterior i 3.500 a llocs tancats. En aforaments superiors a les 10.000 persones, la limitació és del 30% a l'interior i el 40% a l'exterior i, fora dels espais destinats a la restauració, només es permet el consum de begudes.


Satisfacció dels restauradors de Barcelona i les sales de teatre

El Gremi de Restauració de Barcelona ha aplaudit les novetats. Roger Pallarols, directo del gremi, ho ha qualificat de "magnífica notícia després d'un any i mig llarg de duríssimes restriccions". El gremi calcula que durant aquesta crisi de la Covid s'han perdut el 20% dels locals de restauració de la ciutat.

També han rebut amb alegria el final dels límits d'aforament l'Associació d'Empreses de Teatre. "Estem molt contents i en aquest moments el sector està molt eufòric, portem 19 mesos esperant que arribés aquesta notícia", ha comentat Isabel Vidal, presidenta d'Adetca.

Vidal ha afegit que hi ha "moltes ganes de celebrar-ho amb un inici de temporada que ha començat potent i que ara encara la temporada alta" i per això ha defensat que era "imprescindible disposar d'aquest 100%."


Menys de 100 malalts de Covid a les UCI

Les dades han evolucionat de forma molt positiva les últimes setmanes. Ara, els crítics ingressats per les UCI catalanes per Covid estan per sota de les 100 persones per primer cop des de fa més d'un any. En total, hi ha 345 hospitalitzats.

El risc de rebrot ara està se situa en 43 punts i s'acosta progressivament al 30, el llindar que indica el pas de risc moderat a risc baix. Queda lluny dels 2.000 que es van registrar al juliol.

Segons l'informe del BIOCOMSC sobre la situació als països de la Unió Europea i de l'EFTA i al Regne Unit, Espanya és l'estat amb menor incidència i la situació és similar a Portugal. L'elevada taxa de vacunació --78% amb pauta completa a Espanya i 85% a Portugal-- és un dels motius que expliquen la bona evolució.

El 12 d'octubre de fa un any es van diagnosticar a Catalunya 1.366 casos i ara han estat 246.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut