El recurs del PP ha estat desestimat de manera íntegra (Europa Press/Jesús Hellín)

El Constitucional blinda el dret a l'avortament i rebutja el recurs del PP

Feia tretze anys que el recurs d'inconstitucionalitat dels populars estava encallat i ara els jutges l'han refusat per set vots a quatre

Redacció/AgènciesActualitzat

El Tribunal Constitucional ha avalat de manera íntegra i definitiva la Llei de l'Avortament del 2010, que blinda els drets de les dones a interrompre l'embaràs de manera lliure durant les primeres 14 setmanes. El període s'allarga fins a les 22, en cas de risc per a la vida o la salut de la dona o per greus anomalies del fetus. 

El recurs del PP contra la Llei de Salut Sexual i Reproductiva ha estat refusat per set vots a quatre, una decisió marcada per la majoria progressista.

Quatre magistrats conservadors han formulat vots particulars contra la sentència. També hi ha hagut un vot concurrent, que vol dir que es vota a favor de la sentència, però es difereix de l'argumentació. Feia tretze anys que aquest recurs estava encallat.

El resultat es coneixia des del febrer, quan la cort de garanties va rebutjar la ponència del conservador Enrique Arnaldo i va designar la progressista Immaculada Montalbán, vicepresidenta de la cambra, com a nova ponent encarregada d'elaborar una nova resolució. Amb aquesta decisió, es desestima el recurs d'inconstitucionalitat del PP íntegrament.

La ponència d'Arnaldo veia inconstitucional una qüestió: l'article que regula la informació que reben prèviament les dones, que considerava insuficient. Creia que no garanteix prou que hi hagi un consentiment informat per part de la dona.

El recurs del PP considerava que l'anomenada "llei de terminis" del 2010, aprovada durant el govern Zapatero, era contrària a la Constitució. En canvi, defensava la "llei de supòsits" del 1985, en la qual l'avortament era il·legal excepte en tres casuístiques. Es podia avortar fins a les 22 setmanes en casos de risc de malformacions en el fetus, en els embarassos fruit d'una violació i per perill en la salut física i mental de la mare.

Recursos sobre la llei trans i la sedició

El TC ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat per Vox contra la llei trans, aprovada pel Congrés al febrer. Demanen la nul·litat de la llei perquè consideren que vulnera diversos articles de la Constitució.

El Constitucional també estudiarà el recurs del PP contra la supressió del delicte de sedició i la modificació del delicte de malversació. 

 

ARXIVAT A:
JudicialTribunal Constitucional Govern espanyol
Anar al contingut