Herror de Miñon i María Teresa Fernández de la Vega a la sortida de la reunió del Consell d'Estat.
Herror de Miñon i María Teresa Fernández de la Vega a la sortida de la reunió del Consell d'Estat.
Madrid

El Consell d'Estat aprova per unanimitat els dictàmens per demanar la suspensió de la llei de consultes i el decret del 9-N

El Consell d'Estat aprova per unanimitat els dictàmens per demanar la suspensió de la llei de consultes i el decret del 9-N

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ja té els informes del Consell d'Estat sobre la llei de consultes i el decret del 9-N. Aquest organ els ha aprovat per unanimitat en una reunió extraordinària demanada per l'executiu de Mariano Rajoy.

El president i els vuit membres de la Comissió Permanent del Consell d'Estat s'han reunit cap a les set de la tarda a la seu del carrer Mayor de Madrid. Abans d'entrar a la trobada, el membre del Consell, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón ha admès l'excepcionalitat de la trobada: "és la primera vegada a la història que passa això".

La reunió s'ha acabat al cap de poc més d'una hora i mitja, cap a quarts de nou del vespre. No hi ha hagut cap declaració oficial, però ha transcendit que els nou membres han votat a favor de presentar els dos informes a l'Estat en la línia de demanar la suspensió de la llei de consultes i el decret del 9-N.

Dictamen en 24 hores

El Consell ja tenia molt avançats els treballs sobre la llei de consultes, aprovada el 22 de setembre, però no sobre el decret de la convocatòria del 9-N que es va firmar dissabte. El text inclou a l'article 2 la porta al dret a decidir que el Tribunal Constitucional va deixar oberta quan va sentenciar contra la proclamació de sobirania del Parlament. La secció primera del Consell d'Estat, que dirigeix Landelino Lavilla, s'hi va posar a treballar el mateix dia a la tarda.

L'Estat l'hi ha fet arribar formalment la sol·licitud a través del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, que és també qui en rebrà la resposta.

Del Consell al Constitucional

L'opinió del Consell d'Estat, tot i ser un pas preceptiu, no és vinculantAmb el dictamen a la mà, el Consell de Ministres demanarà a l'Advocacia de l'Estat que presenti els recursos al Tribunal Constitucional. L'executiu de Mariano Rajoy es reuneix aquest dilluns de forma extraordinària. Pot presentar els recursos el mateix dia a partir de dos quarts de deu del matí.

Amb el registre dels recursos els dotze magistrats s'hauran de reunir per decidir admetre'ls a tràmit. La pròxima reunió plenària del TC no està prevista fins al 7 d'octubre, però podrien convocar-ne una d'extraordinària per admetre els recursos. És aleshores quan automàticament la llei i el decret queden en suspensió cautelar durant cinc mesos, prorrogables, fins que arribi la sentència.

Qui hi ha en el Consell d'Estat?

El Consell d'Estat està presidit per Manuel Romay de Beccaria, que va ser ministre de Sanitat en el primer govern d'Aznar. Entre altres, formen la Comissió Permanent (de vuit membres) l'exministre de Justícia Landelino Lavilla, que exerceix de president de la Permanent. 

També hi ha un dels pares de la Constitució, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el president del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega

Anar al contingut