El Congrés investigarà la implicació del govern Rajoy en l'operació Catalunya

Alberto Casero (PP) es torna a equivocar i vota a favor de la proposta dels independentistes

Actualitzat

El ple del Congrés ha acordat aquest dijous, amb suport del PSOE, Unides Podem i els seus socis habituals, crear una comissió d'investigació sobre el Ministeri de l'Interior que va dirigir Jorge Fernández Díaz durant el primer govern de Mariano Rajoy.

El PSOE hi ha donat suport amb la condició que es limiti a l'època de govern del PP. Als vots favorables s'hi ha sumat el del diputat del PP Alberto Casero, que es va fer famós el dia que, també per error, va salvar la reforma laboral del govern de Pedro Sánchez.

El que s'ha aprovat aquest dijous serà el tercer òrgan del Congrés per investigar les suposades trames parapolicials del Ministeri de l'Interior en l'etapa del PP.

En els altres dos casos, i malgrat el vot en contra dels populars, el Congrés ja ha censurat l'actuació dels responsables polítics del ministeri d'aquells anys.


La trama andorrana

La nova comissió farà indagacions sobre la coneguda com a operació Catalunya centrant-se en la trama andorrana, i ampliarà la que va dur a terme el curs anterior sobre l'operació Kitchen.

A la sol·licitud inicial dels partits independentistes perquè la cambra tornés a investigar l'operació Catalunya, el PSOE va proposar que també s'investiguin altres actuacions suposadament irregulars orquestrades des del ministeri, en col·laboració amb l'anomenada policia patriòtica.

El PSOE ha justificat que cal aprofundir en els nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que han sortit a la llum els últims temps i que, segons ell, "evidencien" que els elements que actuaven "al marge de la llei i al servei del PP" anaven "molt més enllà del que es va investigar a la comissió Kitchen".

L'excomissari Villarejo
Els àudios de Villarejo han destapat més pràctiques presumptament irregulars (EFE/Fernando Villar)

"Aquests àudios són tan greus i evidents que el jutge que investiga el cas Tàndem ha obert una peça per investigar-ho que implica de manera directíssima María Dolores de Cospedal i Fernández Díaz" , ha remarcat el diputat socialista Felipe Sicilia.

ERC, Junts, PDeCAT, la CUP, Bildu i el BNG volen que s'investigui "la presumpta intromissió a la sobirania del principat d'Andorra per part de responsables polítics espanyols, així com d'entramats parapolicials en el marc de l'anomenada operació Catalunya".

Les formacions van fer el pas després de saber-se que la justícia andorrana investiga l'expresident Mariano Rajoy i els seus exministres d'Hisenda i Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, respectivament, per la presumpta relació amb els intents d'assabentar-se, "mitjançant vies il·legals", d'informació bancària secreta de líders polítics independentistes.

La vessant catalana de la comissió pretén aclarir l'actuació dels responsables polítics imputats per la justícia andorrana, així com la possible existència de qualsevol trama parapolicial al marge de la legislació i el control democràtic en el si de les institucions de l'Estat, i les seves possibles vinculacions amb possibles entramats privats o lobbies de pressió.

Per al diputat del PP Luis Santamaría, la comissió pretén "deslegitimar el principal partit de l'oposició" i planteja una "caça de bruixes" i un "judici sumaríssim" dels populars amb la vista posada a obtenir "rèdit electoral".


L'error de Casero

En la votació d'aquest dijous al Congrés dels Diputats ha sorprès el vot favorable del diputat del PP Alberto Casero, que ja es va equivocar en la votació crucial que va permetre tirar endavant la reforma laboral impulsada per PSOE i Unides Podem.

Aquell dia el seu vot va ser decisiu per decantar la balança cap al cantó del sí, i el PP va iniciar una batalla legal assegurant que es tractava d'un error informàtic que calia revertir. La qüestió encara està en mans del Tribunal Constitucional.

Casero aquest dimecres al Congrés dels Diputats (Carlos Luján/Europa Press)

Fonts del PP han assegurat que el partit tenia decidit votar-hi en contra i que el diputat ha admès que s'ha equivocat en el moment d'emetre el vot de manera telemàtica.

Casero era secretari d'organització en l'anterior direcció del PP, i té obert un expedient dins el partit pels indicis de prevaricació i malversació en la seva etapa com a alcalde de Trujillo, a Càceres, en espera que se li obri judici oral.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàPPCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut