Rajoy haurà de donar explicacions per la trama andorrana de l'operació (Europa Press / Isabel Infantes)

Andorra investigarà Mariano Rajoy per l'operació Catalunya

Els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro també seran investigats pel mateix cas de suposades pressions per obtenir informació de polítics catalans

RedaccióActualitzat

La justícia andorrana ha decidit investigar l'expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristobal Montoro, segons publica El Món i ha pogut confirmar TV3.

La jutgessa així ho ha decidit arran de la querella presentada per l'entitat Drets i per l'Institut de Drets Humans d'Andorra, que denunciaven la trama andorrana de l'anomenada operació Catalunya. En concret, es referien a suposades pressions a la Banca Privada d'Andorra (BPA) per obtenir informació de polítics catalans durant el procés.

La investigació deriva d'una querella, admesa a tràmit el 2020, que inclou com a investigat l'exsecretari d'Estat d'Interior Francisco Martínez i l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó, segons han informat les entitats denunciants. Inicialment es dirigia contra els membres de l'anomenada "policia patriòtica", però es va ampliar posteriorment arran de les incorporacions de nous denunciants, entre ells la família Pujol.

La intenció de les coaccions, segons la jutgessa, era aconseguir dades dels suposats comptes bancaris andorrans, entre altres de la família Pujol Ferrussola, del president Mas i d'Oriol Junqueras.


Atac a la sobirania

La magistrada conclou que s'hauria comès un delicte d'atac a la sobirania andorrana, inclòs al Codi Penal del Principat, a través de coaccions, amenaces, extorsió i xantatges, i demana a Mariano Rajoy, Cristobal Montoro i Fernández Díaz que designin un advocat. Ara els dona quinze dies per personar-se.

Les dues entitats han explicat que la batlle d'instrucció especialitzada núm. 2 d'Andorra, Stéphanie Garcia Garcia, ja ha remès a les autoritats espanyoles les corresponents comissions rogatòries internacionals per notificar les querelles presentades per l'Institut de Drets Humans d'Andorra i Drets, i per Higini Cierco, president de BPA, a les quals es van adherir Joan Pau Miquel i la família Pujol Ferrussola, també com a perjudicats.

També ha acordat tornar a remetre comissions rogatòries a l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional Eugenio Pino i a l'exinspector en cap Bonifacio Díez, que ja van ser citats en el seu moment però no es van presentar a la cita.

La denúncia sosté que el govern espanyol hauria extorquit els responsables del BPA, amenaçant-los amb forçar el tancament de l'entitat i de la seva filial espanyola Banco Madrid --tots dos ja clausurats-- si no facilitaven la informació exigida.

Segons els querellants, el govern de Rajoy va enviar suposadament informació falsa sobre BPA a l'oficina de control de delictes financers dels Estats Units, al mateix temps que "intimidava" el govern andorrà i els seus ministres en una visita oficial al Principat al gener del 2015, per precipitar el tancament de l'entitat.

L'any passat, el "30 minuts" va emetre el reportatge d'investigació "Pujol: els secrets d'Andorra", en què es feia una reconstrucció del cas:

 

ARXIVAT A:
Mariano RajoyAndorraJudicial
Anar al contingut