El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón va presentar la petició dilluns davant el CGPJ

El CGPJ estudiarà si les crítiques al jutge del cas Tsunami "pertorben" la seva independència

El magistrat García-Castellón va denunciar dilluns la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i el secretari d'estat de Justícia, Antonio Julián Rodríguez, per criticar la seva feina en aquesta causa

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El Consell General del Poder Judicial ha admès a tràmit, per sis vots a favor i dos en contra, la petició d'empara que els ha fet arribar el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón.

El magistrat ha denunciat que les crítiques que ha rebut els darrers dies per investigar per terrorisme Carles Puigdemont, Marta Rovira i Tsunami Democràtic "pertorben" la seva independència.

En concret, el jutge assenyala el secretari d'estat de Justícia, Antonio Julián Rodríguez, i la portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, que, segons el magistrat, han posat en dubte la seva imparcialitat i l'han acusat de voler interferir en les negociacions per a la investidura de Sánchez i en la llei d'amnistia, segons es recull en el comunicat fet públic pel CGPJ:

"Segons García-Castellón, de les declaracions de tots dos es pot inferir la intenció d'influir en el procediment judicial, així com la d'inquietar-lo o pertorbar-lo en l'exercici de les seves funcions jurisdiccionals."

Ara tots dos tenen un termini de 10 dies per presentar al·legacions.

Tontxu Rodríguez va posar en dubte els tempos del jutge (EPTV/Gustavo Valiente)

Tontxu Rodríguez va ironitzar sobre el moment triat per imputar Puigdemont i Rovira

Aquest dilluns el jutge que instrueix el cas Tsunami, Manuel García-Castellón, va denunciar davant el CGPJ les declaracions fetes pel secretari d'estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, en les quals ironitzava sobre el moment triat pel magistrat per incloure Puigdemont i Marta Rovira en la causa que investiga per terrorisme.

En una entrevista radiofònica feta el passat 8 de novembre, Rodríguez va dir que era una "casualitat" que el magistrat afegís Puigdemont i Rovira a la causa just quan s'estava a punt d'arribar "a un acord amb Junts i després de l'acord amb ERC" sobre la investidura de Sánchez i el projecte de llei d'amnistia.

"Quina casualitat que ara, que es podia arribar a un acord per formar govern, imputen els líders catalans. No tinc ni idea de si té raó o no, però quina casualitat que hagi de ser aquest dia. Podia haver sigut un any i mig abans o un any i mig després, però no, ha estat just enmig de les negociacions. Si això no és influir..."

Patrícia Plaja va parlar de "prevaricació", però no va anomenar el jutge García-Castellón (ACN/Bernat Vilaró)

Plaja va parlar de "prevaricació", sense anomenar García-Castellón

El magistrat creu que aquestes declaracions "podrien suposar la imputació manifesta de la comissió d'un fet delictiu, prevaricació judicial, pel fet d'atribuir el dictat d'una resolució amb la sola voluntat d'influir, un extrem totalment aliè a la realitat del procediment penal en el qual s'emmarca la decisió". I destaca que qui va fer aquestes declaracions "és el titular d'un òrgan a qui correspon, entre altres funcions, les de suport i cooperació amb l'Administració de Justícia".

El jutge assegura que des que va dictar la interlocutòria d'aquest cas, hi ha hagut moltes manifestacions en la mateixa línia als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, i insta la policia i "els òrgans competents" a investigar-ho i "depurar responsabilitats".

En la seva denúncia, el magistrat inclou les declaracions de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que el passat 7 de novembre va dir que "aquells a qui els pertoca impartir justícia, alguns, no tots, busquen no només condicionar negociacions polítiques, sinó castigar-les prevaricant".


Els Mossos fan arribar al jutge els atestats del 2019

Aquest dijous els Mossos han fet arribar al jutge de l'Audiència Nacional els atestats que els va reclamar sobre les protestes a l'aeroport del Prat del 14 d'octubre del 2019. Uns atestats que mai han recollit la mort del turista francès que el jutge vincula ara al cas, per poder-lo investigar com a terrorisme.

Ja aleshores, tant els Mossos d'Esquadra com l'ambaixada francesa i Aena van desvincular en tot moment l'infart que va tenir un turista francès a l'aeroport de les protestes de Tsunami Democràtic. L'home, que tenia 62 anys i estava a l'espera d'un trasplantament de cor, va tenir un infart a la terminal 2; va ser atès pel SEM allà mateix i traslladat a l'hospital amb helicòpter, on finalment va morir.

ARXIVAT A:
TerrorismeJudicialInvestiduraJudici procésAudiència NacionalCGPJTsunami DemocràticAmnistia
Anar al contingut