El CCCB s'instal·la en l'hipermodernisme amb 'Pantalla global'

Karma PeiróActualitzat
En un principi només existia la del cinema i la seva pantalla era ben grossa. Es va fer petita i la televisió va envair totes les llars. El temps va transcórrer i les pantalles van ser cada cop més petites, però molt potents.

La de l'ordinador de sobretaula, la del portàtil, la dels telèfons mòbils i, més recentment, la de les tauletes digitals. Al carrer, al metro, a casa, a la feina, a l'escola i... a la butxaca!

La societat hipermoderna en la qual estem immersos ens concedeix la possibilitat d'interactuar, de protestar, de canviar el rumb de la història, de crear en temps real o, simplement, d'observar a través de mil pantalles.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha estrenat aquest dimarts "Pantalla Global", una mostra basada en l'obra del sociòleg frances Gilles Lipovetsky, comissari de l'exposició juntament amb l'escriptor i crític de cinema Jean Serroy i el realitzador audiovisual Andrés Hispano. "La pantalla ha esdevingut món i el món una pantalla", ha explicat en roda de premsa Lipovetsky al referir-se al moment actual.

L'objectiu de l'exposició és mostrar el poder que tenen aquests "artefactes" o "extensions de la vida quotidiana", a partir de set àrees temàtiques: història, política, esport, publicitat, excés, vigilància i joc. 

La novetat està en la contraexposició adossada a la mostra presencial, que va començar a caminar a l'octubre passat, a través d'internet. En un experiment innovador es va reclamar la mirada del públic virtual, però amb la intenció que formés part del procés de muntatge de la mostra presencial.

La co-creació amb el públic

"
En 'Pantalla global virtual' hem posat en pràctica el terme 'co-creació' perquè realment les aportacions del públic, amb més de 170 vídeos d'un alt nivell creatiu, complementen el que els tres comissaris proposen en la part presencial", explica Juan Insua, director de la plataforma virtual.

En un entorn de 3D immersiu, gràcies al software Unity.com- molt utilitzat en projectes d'arquitectura i videojocs- els responsables del CCCB traslladen així al "vogeur" virtual a un terreny interactiu des del qual accedir a les obres d'altres visitants de la mostra.
 
"Una altra part interessant és la PostExposició', on es recull tot el material de la mostra i que servirà, en el futur, per analitzar els canvis accelerats de la societat actual", ha afegit al 324.cat Insua.


Pantalla Global serà a Barcelona fins al 28 de maig. Quan acabi, la mostra del CCCB viatjarà fins a Sant Sebastià, al San Telmo Museoa, centre amb el qual s'ha produït.
Anar al contingut