El cap dels Tedax l'11M diu que el govern d'Aznar li va demanar "assumir una mentida"
Un moment de l'acte celebrat a Madrid

El cap dels Tedax l'11M diu que el govern d'Aznar li va demanar "assumir una mentida"

Afirma que a la tarda ja havien descartat l'autoria d'ETA

RedaccióActualitzat

A les 3 de la tarda de l'11 de març del 2004, ja hi havia la certesa que l'atemptat d'Atocha havia estat obra de jihadistes i no d'ETA. Tot i així, el govern espanyol va mantenir les seves tesis tot el cap de setmana i posteriorment.

Així ho revela el comissari Juan Jesús Sánchez Manzano, que avui fa quinze anys era el cap dels Tedax, la unitat de desactivació d'explosius, en declaracions al diari "El País".

També revela que el govern espanyol li va demanar que digués que els Tedax havien parlat de Titadyne, l'explosiu utilitzat habitualment per ETA, però s'hi va negar perquè era mentida. Va ser dies abans que arrenqués la comissió d'investigació en el Congrés dels Diputats, a principis de juliol. Sánchez creu que així el govern del PP podria haver justificat el seu error.

De fet, pel tipus d'explosió i algunes restes l'havien descartat totalment.

El comissari explica que el tipus d'explosiu i una cinta amb càntics de l'Alcorà trobada a la furgoneta que van registrar els havia fet descartar totalment que l'atemptat hagués pogut ser obra d'ETA. Tot i així, a les 17.35 d'aquell dijous, el govern Aznar, a través de la ministra d'Exteriors, Ana Palacios, va enviar nota a ambaixades i organismes institucionals dient que havia estat ETA. Ángel Acebes, ministre de l'Interior, afirmaria el mateix més tard.

Sánchez Manzano diu que desconeix per què van mentir, en contra del que se'ls havia dit des del Tedax. Però explica que, segons van publicar posteriorment diversos mitjans de comunicació, davant les eleccions generals que se celebraven tres dies després, un assessor d'Aznar havia dit al president: "Si ha estat ETA, escombrem, però si han estat els jihadistes, guanya el PSOE".

A l'entrevista, també diu que després alguns periodistes van desenvolupar la teoria de la conspiració, fent veure que havia estat una maniobra contra el govern Aznar. Afirma de manera contundent que va ser "la gran mentida propagada per determinats periodistes".
 

Tres actes diferents a Madrid

Per quinzè any consecutiu, s'ha celebrat un acte en record de les víctimes a la Puerta del Sol, amb una ofrena floral i la presència de les principals autoritats espanyoles i madrilenyes.

Però com en d'altres ocasions, les víctimes s'han mostrat dividides i hi ha dos actes més: un a les portes de l'estació d'Atocha, amb la presència de sindicats, la Unión de Actores i l'Associació 11M Afectats del Terrorisme, i un altre, al Retiro, convocat per l'Associació Víctimes del Terrorisme.

Les intervencions també han palesat diversitat de postures. El president de l'Associació 11M Afectats del Terrorisme, Eulogio Paz, ha dit que es mantenien en els fets provats i en el que havia dictat la justícia:

"Pel que fa a la veritat, no tenim més que atenir-nos a fets provats. No ens posem en complicacions ni en conspiracions. Pel que fa a la justícia, ens atenem a les sentències de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem, que ens poden satisfer més o menys, ens poden agradar més o menys, però que són resultat de l'estat de dret en què estem".

En canvi, la presidenta de l'Associació Víctimes del Terrorisme, Maite Artaluce, s'ha referit a ETA i ha parlat en general dels presos per terrorisme, però amb menció especial a l'11M, del qual ha dit que "per nosaltres segueix sent un cas obert". I ha afegit:

"Clar que les víctimes acatem la llei, però sempre i quan s'apliqui amb el màxim rigor, sense interpretacions retorçades ni buscant beneficiar els terroristes en tot moment".

Paz també ha declarat que el president José María Aznar "ens va dur a la guerra i a canvi vam rebre l'atemptat". Aquestes paraules han provocat que el candidat del PP a l'alcaldia de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, abandonés l'acte.
 

Minut de silenci a Barcelona

A Barcelona s'ha col·locat un crespó negre al centre de la bandera de Santa Eulàlia de l'Ajuntament de Barcelona. El govern municipal i els regidors han fet un minut de silenci per recordar els atacs terroristes de fa 15 anys. L'alcaldessa Ada Colau ha publicat un tuit en el qual, entre altres coses, ha afirmat que "Avui 11 de març despertem amb Madrid en el cor i en la ment".

 

 

 


Minut de silenci davant l'Ajuntament de Barcelona

 


Molts altres consistoris han homenatjat també les víctimes i els ferits que van sobreviure a l'atemptat.

 

ARXIVAT A:
Terrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut