Milers de persones han sortit als carrers de Roma per protestar contra els feminicidis i la violència masclista (Massimo Percossi/EFE)

El brutal assassinat de la Giulia, de 22 anys, encén Itàlia contra la violència masclista

Itàlia commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències Masclistes enmig de la commoció pel feminicidi de l'estudiant d'enginyeria assassinada per la seva exparella

Anna Bonet MartínezActualitzat

El feminicidi de Giulia Cecchettin, una noia de 22 anys d'un poble prop de Venècia, ha aixecat el to de les manifestacions del 25 de novembre a Itàlia. El Circ Màxim de Roma, sota el lema "Ni una menys", ha fet ple absolut de manifestants i les dues estacions de metro properes s'han hagut de tancar per perill de massificació. 

A la marxa, que ha passat també per davant del Coliseu, il·luminat de vermell, hi han participat desenes de milers de persones, segons la televisió pública italiana. La RAI també publica que a Milà, 30.000 persones han participat en l'acte "El patriarcat mata".

El Coliseu de Roma s'ha tenyit de vermell per commemorar el 25 de novembre (Giuseppe Lami/EFE)

El Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències Masclistes ha quedat marcat per la ràbia i la commoció que ha generat en la societat italiana l'assassinat d'aquesta estudiant d'enginyeria biomèdica pocs dies abans de la seva graduació.

Va desaparèixer l'11 de novembre, però el seu cos es va trobar dies més tard en una séquia, al nord de Venècia. Les imatges d'una càmera de seguretat i les ferides han revelat la violència extrema que va exercir contra ella la seva exparella, Filippo Turetta, de 21 anys, que també era company d'universitat.

La policia va emetre una ordre de detenció internacional i, al cap d'una setmana, el van trobar a Leipzig, a l'est d'Alemanya, on havia fugit travessant Àustria. Finalment, aquest dissabte ha estat extradit i empresonat al centre penitenciari de Verona.

 

"No és un monstre, és fill del patriarcat i la cultura de la violació"

En una carta al Corriere della Sera, la germana de la Giulia, Elena, descriu aquest feminicidi com un assassinat d'estat i el vincula a la normalització d'un comportament masculí tòxic: "No és un crim passional, és un crim de poder."

Al seu escrit, Elena Cecchettin insisteix que els assassins de dones "no són monstres, sinó els fills del patriarcat i la cultura de la violació". I demana més educació sexual i emocional i finançament de l'ajuda per a les dones.

El lema de la manifestació a Roma ha estat "Ni una menys" (Alessandro di Marco/EFE)

Una violència arrelada a la societat

Segons dades del Ministeri de l'Interior italià, aquest any han estat assassinades 106 dones a Itàlia, una cada tres dies; 87 de les quals per un membre de la seva família o entorn afectiu. En 55 casos, l'assassí era la parella o l'exparella. 

La mort de la Giulia ha colpit la societat italiana i moltes dones han aixecat la veu contra les actituds patriarcals arrelades a la societat. Les últimes dues setmanes s'han succeït les protestes i el telèfon contra la violència masclista ha duplicat les trucades els darrers dos dies.

 

On demanar ajuda en cas de violència masclista

Les dones que estan patint violència per part de la seva parella o exparella, o les persones que en tinguin coneixement, tenen diversos recursos per demanar ajuda.

Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.

Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït i no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.

També funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista. El nombre de missatges de totes les converses gestionades del mes de gener al mes d'octubre del 2023 a través d'aquesta via (981 converses) ha estat 6.317.

ARXIVAT A:
Violència masclistaItàlia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut