Cap de les 14 dones assassinades aquest 2023 tenia vigent una mesura de protecció

"Si n'ets testimoni, pren partit", el lema del 25N contra la violència masclista

Clam per denunciar totes les agressions en els actes de commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

RedaccióActualitzat

A Catalunya, aquest 2023 hi ha hagut 14 feminicidis, i 8 fills han quedat orfes per la violència masclista. Són dades que recorden, aquest 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que aquest problema estructural continua ben present en la nostra societat. 

Aquest migdia s'ha fet un acte institucional --organitzat per Govern, Diputació i Ajuntament de Barcelona-- per denunciar la violència masclista, molt centrat a sensibilitzar l'entorn de les víctimes. 

A la plaça Sant Jaume de Barcelona s'ha fet un minut de silenci. I després, la periodista Dane Boronat ha llegit el manifest. "Cal trencar els silencis. Tots som observadors i podem intervenir", diu el text. La declaració és un clam a denunciar qualsevol mostra d'agressió contra les dones, a trencar el silenci i a combatre el masclisme estructural de la nostra societat. 

El nom de les 14 dones assassinades per la violència masclista aquest 2023
El nom de les 14 dones assassinades per la violència masclista aquest 2023 (3cat)

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha recordat els noms de les 14 dones víctimes de violència masclista aquest 2023 i ha reclamat als homes que facin "un pas endavant".

"La societat ha de ser valenta, però especialment els homes, per trencar amb el masclisme. Assenyaleu les actituds intolerables d'amics, familiars i companys de feina"

Des del Departament d'Interior també recorden la importància de denunciar tota mena de violència

Cap de les dones assassinades no tenia mesures de protecció judicial, i només una ho havia denunciat. I, en la majoria dels casos, l'entorn sabia que hi havia violència en la relació.

Família, amistats, veïns o companys de feina també poden denunciar aquestes situacions al telèfon d'atenció a les víctimes. De fet, aquest any, la campanya del 25N pretén trencar el silenci de l'entorn de les víctimes.

A la façana de la Generalitat, una gran pancarta ho recorda amb el lema: "Davant les violències masclistes, obrim els ulls. Si n'ets testimoni, pren partit".

En una entrevista al canal 3/24, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, també ha fet una crida a tothom a denunciar.

Verge, a més, ha explicat que, ben aviat, es posarà en marxa un servei d'intervenció presencial per oferir atenció psicològica a les víctimes de violències masclistes.


On demanar ajuda i denunciar

Les dones que estan patint violència per part de la seva parella o exparella tenen diversos recursos per demanar ajuda. També ho pot fer el seu entorn.

Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.

Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències; és gratuït; no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.

Des de l'abril del 2021 també funciona el whatsapp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut