"El ballet és la meva vida": el nen ballarí nigerià obté una beca per anar a Nova York

Un vídeo d'Anthoni Madu ballant descalç sota la pluja es va fer viral a Instagram

Laura GalánActualitzat

Anthony Memesoma Madu avança, de mica en mica, cap al seu somni: ballar.

Aquest nen nigerià, d'onze anys, s'ha fet famós arreu per un vídeo penjat a Instagram amb milions de visualitzacions. Ara ha aconseguit una beca per anar a estudiar dansa a Nova York.

"Quan els meus amics em veuen ballant, diuen 'què fa aquest noi? Fa una dansa estrangera, en lloc de fer una dansa nigeriana?' Ara he guanyat un gran premi per anar als Estats Units l'any 2021 i estic molt content. Viatjaré en avió i això és el que estic desitjant. El ballet ho ha fet per mi."

Al vídeo que s'ha fet viral, Anthony Madu hi apareix ballant sota la pluja, descalç, enmig d'un carrer enfangat, sense música de fons. Però la passió i el talent que desprèn han captat la mirada de ballarins i ballarines professionals de tot el món.

"El ballet és la meva vida i practico a tot arreu. Quan ballo em sento com si estigués a dalt de tot del món. Quan la meva mare m'envia a fer un encàrrec, ballo abans d'anar a aquell lloc i em sento molt feliç. M'encanta el ballet."

 

El vídeo el va gravar el seu professor de dansa per recaptar diners per a l'escola.

Daniel Owoseni Ajala és un ballarí autodidacte. Sempre havia pensat que el ballet era cosa de rics, que ni ell ni ningú del seu barri podien ni tan sols aspirar a fer-ne. Però ha demostrat que no és així. Ha après ballet buscant per internet i llegint tots els llibres que ha pogut aconseguir.

Fa tres anys va crear la Leap of Dance Academy, una escola de dansa que paga de la seva butxaca en un dels districtes més pobres de Lagos. Aquí ensenya tot allò que sap a dotze alumnes d'entre 6 i 15 anys, entre ells, Anthony Madu.

"Vaig veure la necessitat de portar una forma d'art que demostrés disciplina, dedicació i compromís. Aquestes qualitats fan que un ballarí sigui molt bo. Els alumnes capaços d'aprendre tot això poden transferir tota la disciplina i la dedicació que han après a través del ballet en altres àrees de la seva vida."

 

A Nigèria, la dansa clàssica no està gaire ben vista i molt menys per dedicar-s'hi professionalment.

"A Nigèria, l'acceptació del ballet com a part de la nostra cultura està en fase de creixement perquè no s'ha arribat a la plena consciència que el ballet és una professió o que pot ser una sortida professional per a qualsevol."

Per això el projecte va topar amb l'escepticisme inicial del veïnat, que creia que una escola de ballet no tenia cap sentit al barri.

Les classes a l'acadèmia de Daniel Owoseni Ajala són gratuïtes i també tot el material per fer-les. De vegades, han d'assajar sense música perquè els talls d'electricitat són habituals.

La idea del vídeo d'Instagram era promoure un mecenatge a través de les xarxes per poder recollir 12.000 euros. I l'estratègia ha funcionat. S'han recollit els diners necessaris.

 

Ara, quan Anthony Madu o un altre alumne es posa a ballar enmig del carrer, les mirades ja no són de confusió, sinó d'admiració.

"Practico a tot arreu perquè diuen que la practicar ajuda a la perfecció. Sempre faig pràctiques. No puc esperar arribar a un gran escenari i començar a equivocar-me."

De fet, els seus pares volien que Anthony Madu fos sacerdot. Els semblava una professió amb més interès i futur que la que ha triat el nen. Però ara que la Companyia de Ballet de Nova York ha decidit concedir a Anthony una beca per formar-se a l'American Ballet Theatre, n'estan ben orgullosos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut