Barcelona

El 2013 es van denunciar 751 casos de maltractament d'ancians, només un 20% del total segons la Generalitat

El 2013 es van denunciar 751 casos de maltractament d'ancians, però la Generalitat calcula que només se'n fan públics un 20% del total. Això significa que n'hi ha més de 3.750 casos a tot el país. Interior alerta que el problema és tan greu com el de la violència contra les dones.

RedaccióActualitzat

No es veuen i no es denuncien, però els maltractaments a la gent gran generen un problema tan important com la violència contra les dones. El 2013 es van denunciar 751 casos de maltractaments a ancians. La Generalitat calcula que aquesta xifra és només el 20% del total. Això significa que n'hi hauria més de 3.750 casos a tot el país.

Els abusos contra la gent gran encara no toquen la sensibilitat ciutadana com ho fan les dones maltractades, però suposen un problema igual de greu. El Departament d'Interior alerta que el problema és tan greu com el de la violència contra les dones, a pesar que la societat civil no en sigui conscient.

La directora general de l'Administració de Seguretat, Maite Casado, explica a l'agència ACN que cal que la societat entengui que "és una responsabilitat compartida" vetllar per la dignitat d'unes víctimes que sovint no poden denunciar els seus agressors, tot i que els coneixen molt bé perquè són familiars o cuidadors.

La violència contra els ancians fa referència a qualsevol tipus de maltractament que rep una persona més gran de 65 anys. El concepte de maltractament a la gent gran abasta des de la violència física i psíquica, fins a l'espoliació econòmica, la desatenció alimentària, mèdica o d'altres aspectes, les humiliacions, l'abandó i la privació de drets.

La violència contra els avis és molt difícil de detectar perquè es produeix a l'interior dels domicilis, dins l'àmbit familiar o dels cuidadors, i lluny de les mirades de fora. A això cal afegir-hi que, de vegades, la víctima no n'és conscient, o no ho pot verbalitzar. També és molt habitual que senzillament no gosi denunciar-ho.

Un fenomen que cal desenterrar

Maite Casado subratlla que els esforços cal centrar-los a treure a la llum el problema. "Per conscienciar els ciutadans" han de saber que aquest problema existeix. La societat ha d'entendre que encara que passi a les llars no és un tema que afecti només aquella família. "És un problema de tots i hem de ser coresponsables". S'ha d'educar en valors que siguin "els del respecte cap a la gent gran i a la seva dignitat".

"Percebem la vellesa com una cosa negativa" però, paradoxalment, la societat envelleix. En els darrers 100 anys, l'esperança de vida ha crescut en 30 anys i això també fa que la població d'ancians sigui cada cop més elevada. A banda, el model de família provoca que cada cop hi hagi menys gent a les llars disposada a fer-se càrrec dels seus ancians.

Lleuger augment

Segons les darreres dades, els casos es mantenen estables, "però hi ha una tendència a l'alça". El 2011 se'n van denunciar 716 casos, 707 el 2012 i 751 el 2013. Han mort dues persones el 2011, 3 el 2012 i 2 el 2013. El Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra fa 829 seguiments a víctimes, que inclouen trucades regulars, visites i assessorament.

Les principals víctimes són les dones d'entre 65 i 79 anys d'edat. Segons explica Casado, els casos més freqüents són els maltractaments "que no causen lesions". És a dir, quan reben "cops, empentes, vexacions o humiliacions" que "no poden tenir la consideració de lesió". La segona categoria més registrada és quan es produeix el maltractament "físic o psíquic".

Anar al contingut