El Caire

Egipte dóna per fet la victòria del "sí" al referèndum constitucional i espera saber la dada de participació

Amb el triomf cantat del "sí", provocat pel boicot dels partidaris del "no", la clau és saber quina participació hi ha hagut a la votació. Segons dades no oficials, en les votacions de dimarts haurien votat el 40% dels 52 milions d'egipcis amb dret a vot i, sumat als sufragis d'aquest dimecres, se superaria el 50% dels vots.

RedaccióActualitzat

Egipte ha celebrat aquest dimecres sota màxima seguretat la segona jornada del referèndum constitucional, amb el qual els militars volen legitimar el derrocament de Mohamed Mursi, primer president escollit democràticament, el passat mes de juliol. Els col·legis electorals ja han tancat i ha començat el recompte.

Amb el triomf cantat del "sí", provocat pel boicot dels partidaris del "no", la clau és saber quina participació hi ha hagut a la votació. Segons dades no oficials, filtrades per alguns mitjans de comunicació, en les votacions de dimarts haurien votat el 40% dels 52 milions d'egipcis amb dret a vot i, sumat als sufragis d'aquest dimecres, se superaria el 50% dels vots.

El referèndum ha adquirit un caire plebiscitari envers el cap de l'exèrcit, el general Abdel Fatah al-Sisi, líder polític del país d'ençà de l'enderrocament de Mursi. La nova Constitució rebaixa el to islamista de l'anterior i reforça el paper de l'exèrcit, que podrà designar el ministre de Defensa durant els propers vuit anys.

78 detinguts més

A diferència de la primera jornada de votació, on van morir almenys nou persones, aquest dimecres no hi ha hagut grans incidents ni disturbis.

En canvi, les autoritats han detingut 78 seguidors dels Germans Musulmans, acusats d'incitar a la violència i a les protestes per impedir la celebració del referèndum.

En un comunicat, el ministeri afirma que aquestes persones tenien per objectiu "provocar el caos i els disturbis, en un intent desesperat de fer descarrilar el procés electoral, dissuadir els ciutadans d'anar a votar". Aquests detinguts s'uneixen als 249 partidaris de la confraria arrestats aquest dimarts per motius similars.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut