El Caire

Almenys nou morts a Egipte en la primera jornada del referèndum constitucional

Els enfrontaments s'han produït a diverses províncies del sud i a la capital del país. Hi ha una vintena de detinguts. El govern interí, les forces armades i els partits laics fan front comú a favor del "sí". La nova Carta Magna prohibeix l'establiment de formacions polítiques amb base religiosa i rebaixa el to islamista del text del 2012. La votació continua aquest dimecres.

RedaccióActualitzat

Prop de 53 milions de ciutadans egipcis estan cridats a les urnes per votar en referèndum la nova Constitució. Aquest dimarts s'ha fet el primer dia de votació i dimecres es farà el segon i últim. El text, segons els experts, redueix l'accent islamista i concedeix més prerrogatives als militars. És per això que l'exèrcit dóna suport a la consulta, igual que els islamistes. Els Germans Musulmans, per contra, han fet una crida a boicotejar la votació. Rebutgen tot el procés perquè ha sorgit de la destitució, per part dels militars, del president Mohamed Mursi.

El govern interí, les forces armades, els partits laics i els principals líders religiosos que no estan detinguts fan front comú a favor del "sí" a aquesta nova Constitució, que prohibeix l'establiment de formacions polítiques amb base religiosa i que rebaixa el to islamista del text del 2012, eliminant l'article sobre la xaria, la legislació islàmica, que obria la porta a la interpretació islamista de la llei.

Entre els articles més controvertits hi ha els que blinden l'autonomia i els privilegis de l'exèrcit. Les forces armades tenen la potestat d'elegir el ministre de Defensa i la possibilitat de fer judicis militars a civils. Aquests articles de la Constitució han provocat el rebuig dels activistes que ara fa tres anys van liderar la revolució contra Hosni Mubarak; curiosament, ara alguns són a la presó per manifestar-se sense permís. A més a més de l'oposició d'aquests activistes, hi ha especialment la de la Coalició de Defensa de la Legitimitat, que agrupa els il·legalitzats Germans Musulmans i els seus aliats. La Coalició demana el boicot a la consulta i amenaça amb una escalada de les protestes.

Enfrontaments entre islamistes i l'exèrcit

La tensió als carrers s'ha viscut gairebé des dels primers moments que han obert els col·legis electorals. Almenys nou persones han mort en xocs entre islamistes i les forces de seguretat. Les víctimes s'han produït a la ciutat de Sohag i a les províncies de Beni Suef, al sud, i a Guizeh, a prop de la capital. Segons el Ministeri de Sanitat hi ha hagut 28 ferits en accidents relacionats amb els aldarulls. El Ministeri de l'Interior ha assegurat que quatre de les víctimes han mort per trets de suposats seguidors dels Germans Musulmans.

La policia ha detingut una quinzena de persones a la província de Sohag per cremar pneumàtics a les carreteres que portaven als centres de votació. Tres membres més dels Germans Musulmans han estat arrestats a Fayum.

Les forces de l'ordre han evitat diversos atacs a barris del Caire, on han detingut prop d'una vintena de persones. Diversos explosius de fabricació casolana han explotat a la capital sense causar víctimes però sí algunes destrosses materials.

Tot i els enfrontaments al carrer, tot apunta que el text constitucional s'aprovarà. L'únic interrogant és saber si aquest referèndum tindrà el mateix suport que van tenir els Germans Musulmans amb la seva Constitució el 2012, quan va ser aprovada pel 64% dels votants, una carta magna suspesa per un cop d'estat al passat.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut