Dues versions sobre com va sortir de la conselleria la secretària judicial el 20S

Genís CormandActualitzat

La secretària judicial que va estar en el registre a la conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017 declara aquest dimecres en el judici als líders independentistes. El seu testimoni és clau perquè la forma com va sortir de l'edifici quan faltaven pocs minuts per a les 12 de la nit serveix a la Fiscalia per parlar explícitament de violència.

El fiscal Fidel Cadena va preguntar a Jordi Turull durant la seva declaració sobre el fet que la lletrada hagués sortit per la teulada. I Turull el va desmentir explicant com és l'Eixample barceloní: edificis amb un pati central de tots els edificis i amb un mur que en separa un d'un altre.

 

 

Tot i així, en l'atestat de l'endemà, la secretària judicial explica la seva sortida d'aquesta forma:

"Se'ns va oferir sortir per un accés del darrere de l'edifici que portava a un altre edifici amb sortida a la Gran Via, escalant teulades i terrats. Personalment, no podia suportar més la pressió i vaig optar per sortir. Aquesta lletrada no ha sentit més vergonya i humiliació en veure's obligada a escapar com si fos una delinqüent."

Àngels Miró, treballadora de la conselleria d'Economia, explica que els Mossos van oferir a la secretària judicial sortir per la porta o, si no volia, pels patis. Ensenya aquesta segona sortida: patis connectats, un que dona al teatre Coliseum.

La secretària judicial va triar aquesta segona opció i els Mossos la van ajudar a pujar a una sortida de fums, a superar un mur molt més baix i unes escaletes. Finalment, aniria a parar a una porta que donava als vestidors dels treballadors del teatre. I allà va esperar que tanqués el teatre i va sortir al carrer  quan només hi quedaven els actors.

 

 

Miró explica que quan hi ha hagut alguna manifestació davant la conselleria, algun director general havia sortit per aquí.

Quan el fiscal va tornar a parlar de teulades en l'interrogatori a l'exconseller Joaquim Forn, aquest va afirmar que s'estaven creant uns relats "pel·liculers".

Àngels Miró apunta que la secretària judicial va tenir altres opcions durant tot el dia:

"Li vam dir que si volia sortir barrejada amb altres noies o amb altres nois del departament a l'hora d'esmorzar, podia sortir. O a les 12 o la una, o a l'hora de dinar. A qualsevol hora, l'haguéssim acompanyat i hauria sortit, si és que no volia sortir sola. També hi havia Mossos que anaven de paisà. Podia sortir amb ells si no volia sortir sola."

Miró afirma que els treballadors del departament no van tenir cap problema per entrar i sortir durant tot el dia i que la gent marxava per la porta quan acabava el seu horari laboral.

 

 

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, va explicar durant el seu interrogatori que s'havia organitzat un passadís perquè durant tot el dia entrés i sortís qui volgués i va sortir molta gent. Però també va plantejar un interrogant: per què no s'havia tallat la Rambla Catalunya?:

"El dia que la Guàrdia Civil va entrar a la seu d'Òmnium van tallar el carrer. La Guàrdia Civil talla el carrer, quan fa un registre talla el carrer."

Aquesta vegada, no es va fer. I ara hi ha versions molt diferents de com es va produir la sortida de la secretària judicial.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut