Màlaga

Dues directores sortides de l'ESCAC, candidates a premi al Festival de Màlaga

Elena Trapé amb "Les distàncies" i Marta Díaz de Lope Díaz amb "Mi querida cofradía"

RedaccióActualitzat

Dos films catalans dirigits per dues directores sortides de l'ESCAC han triomfat dimarts al Festival de Màlaga. Dues pel·lícules ben diferents, la comèdia "Mi querida cofradía", que ha divertit molt el públic, i el drama "Les distàncies", candidates a fer-se un lloc al palmarès.

"Les distàncies", el desencant d'una generació

"Les distàncies" és el segon treball de la directora catalana Elena Trapé. La pel·lícula, situada a Berlín, retrata les angoixes i les contradiccions de la generació que avui supera la trentena i que va haver d'emigrar en plena crisi per trobar feina.

 


Un grup d'amics exuniversitaris viatgen, per sorpresa, per celebrar els 35 anys d'en Comas, instal·lat a Berlín per la crisi. Però ell no sembla que estigui per gaire sorpreses. Segons Trapé es retrata el "desencant" d'una generació.

"El personatge del Comas és la tesi de la peli. Aquest desencant... La incapacitat de prendre decions de coprometre's... Aquesta por al fracàs que també et paralitza."

Isabel Coixet i TV3 han participat d'aquest drama que ha estat rebut per la premsa amb aplaudiments. De fet, una vegada superat l'equador del certamen, la pel·lícula d'Elena Trapé es confirma com una de les fermes candidates a succeir Carla Simon, que va resultar guanyadora l'any passat.

"Mi querida cofradía", una història de dones

La primera pel·lícula de Marta Díaz de Lope Díaz també ha triomfat perquè va fer riure molt i perquè toca un tema molt popular a Màlaga: els passos de Setmana Santa i la possibilitat que una dona sigui la presidenta d'una germandat.
 

 

La directora reivindica que es tracta d'una història escrita per dones i interpretada per dones.

"Obviament és una pel·lícula protagonitzada per dones, on el conflicte, la comèdia, els obstacles tot ve de la dona i on a més, tracta d'una dona que vol un càrrec que historicament ha estat per homes. No sé que és més feminista si l'argument, la forma en que està explicada la història, el context... Al final hi ha una reivindicació d'explicar històries escrites per dones, per a que les interpretin dones i per a que les gaudeixin tant homes com dones".

 

 

Dones... i sortides de l'ESCAC

En total hi ha una desena de directores catalanes o alumnes de l'ESCAC competint a Màlga. Com Mar Coll, que ja va guanyar el premi a la millor direcció al festival andalús el 2009 per "Tres dies amb la família"

Coll hi presenta aquest dimecres la nova sèrie de Movistar Plus, "Matar al padre". Un exemple més del bon moment que viuen les diverses generacions de cineastes que han sortit de l'ESCAC, i especialment les cineastes més joves de les últimes promocions. 

La sèrie parla de les difícils relacions d'un pare obsessiu amb la seva família i en constant conflicte amb el seu entorn. Quatre capítols que relaten l'angoixant experiència que suposa per al protagonista, Gonzalo de Castro, ser pare i a més en un context agreujat per la crisi econòmica espanyola.

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut