Dret a decidir i ampliar la base, els pilars de la ponència política d'ERC

RedaccióActualitzat

Si no hi ha eleccions, Esquerra Republicana celebrarà la seva Conferència Nacional a finals de juny. Amb els seus màxims dirigents a la presó o fora del país i amb una situació política completament diferent, cinc anys després de l'última Conferència Nacional, els republicans tornen a posar a debat el seu projecte.

Els militants ja han rebut la proposta de ponència política, que marca el full de ruta de la formació per als pròxims anys. La prioritat d'Esquerra és recuperar el consens del dret a decidir i ampliar la base de l'independentisme perquè, afirmen, ara no hi ha prou suport per tirar endavant la República.

La ponència que s'ha enviat a la militància demana realisme i constata que els esdeveniments de l'1 d'Octubre no s'han traduït en el naixement de la república, però que, alhora, l'estat està pagant un preu molt alt per aturar-ho. Un factor, diuen, que també cal saber aprofitar.

Per tot plegat, creuen que s'ha de fer reflexió sobre quins aspectes cal reforçar si es vol arribar en les millors condicions al que anomenen "el pròxim embat amb l'Estat".

 

 

Entenen que no s'ha de confondre majoria social amb majoria parlàmentaria i, en aquest sentit, consideren que no n'hi ha prou amb el 50% de suport a la independència, una proporció insuficient quan del que es tracta, argumenten, és que la república neixi per mitjans estrictament cívics, pacífics i democràtics.

"La realitat és que avui en dia l'independentisme no és suficientment poderós, encara, com per convertir Catalunya en una República independent; entre altres coses, però no només, perquè, avui en dia, l'independentisme representa aproximadament un 50% de la població catalana, proporció insuficient quan del que es tracta és que la República neixi per mitjans estrictament cívics, pacífics i democràtics"

Per això, diuen, cal ampliar la base i tornar al consens del dret a decidir i recuperar complicitats amb aquells sectors polítics i socials que en són partidaris, però que s'han situat al marge de l'estratègia de les forces republicanes.

"Recuperar complicitats amb aquells sectors polítics i socials favorables al dret a decidir, situades al marge de l'estratègia de les forces republicanes"

Esquerra diu que vol anar més enllà del binari debat unilateralitat versus bilateralitat, que creuen estèril i contrapoduent. El procés cap a la República, diuen, ha de ser, necessàriament, multilateral amb una negociació amb l'Estat i amb altres actors tan internacionals, com empresarials o sindicals.

 

 

La formació republicana aposta per generar les circumstàncies més favorables per forçar l'Estat espanyol a haver d'acceptar una negociació que faci possible l'accés a la independència.

"És necessari, doncs, anar més enllà del debat, binari, estèril i contraproduent, de la unilateralitat versus bilateralitat. I és que els processos de canvi profund, són necessàriament multilaterals. No és només que impliquin, en algun moment, algun tipus de negociació entre independentistes i Estat matriu, sinó que ambdós actors són internament plurals i, alhora, estan envoltats d'una altra multiplicitat d'actors"

 

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut