Un grup d'arqueòlegs subaquàtics investigant la zona on hi ha hagut la troballa (Universitat d'Alacant)

Dos aficionats a l'esnòrquel troben un tresor romà amagat a la badia de Portitxol, a Xàbia

Es tracta d'un conjunt de 53 monedes d'or dels segles IV i V que eren a 7 metres de profunditat, incrustades en una roca

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

És un dels conjunts de monedes d'or romanes més importants trobats mai a Europa. Un tresor que han descobert dos amics, aficionats a l'esnòrquel, al fons marí de l'illa de Portitxol, a Xàbia.

Segons l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d'Alacant (l'INAPH), les monedes trobades són del període tardoromà, entre finals del segle IV i principis del V, i estan en perfecte estat de conservació. S'hi pot llegir, fins i tot, les inscripcions que les identifiquen com a monedes dels períodes dels emperadors Valentinià I, Valentinià II, Teodosi I, Arcadi i Honori, i encara n'hi ha alguna sense identificar.

"És una troballa excepcional", explica el catedràtic d'Història Antiga de la Universitat d'Alacant Jaime Molina, tant a nivell arqueològic, diu, com històric.

"La seva investigació ens pot oferir molta informació nova per entendre la fase final de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident. Les podrien haver amagat aquí de forma intencionada, en un context de saquejos com els que cometien els alans a la zona en aquella època."

L'amagatall de les monedes podria il·lustrar, explica Molina, "un moment històric d'extrema inseguretat amb la violenta arribada a Hispània dels pobles bàrbars (sueus, vàndals i alans) i el final definitiu de l'imperi romà a la península a partir de l'any 409 dC".

La troballa inclou 53 monedes d'or, tres claus i restes de plom que podrien ser d'un cofre (Universitat d'Alacant)


Una troballa casual

El descobriment l'han fet dos amics, Luis Lens i César Gimeno, aficionats al busseig en apnea, mentre feien una passejada submarina pel fons marí de la badia de Portitxol, a Xàbia. Primer en van trobar una i al costat, incrustades en una roca, fins a 7 més. Després van avisar l'Ajuntament de Xàbia de la troballa i els van entregar les 8 monedes rescatades del fons marí.

A partir d'aquí es va activar un protocol establert per la Direcció General de Cultura i Patrimoni per aquests casos, i un grup d'arqueòlegs de la Universitat d'Alacant i GEAS de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb el consistori, van rastrejar la zona.

El resultat de les seves immersions: la descoberta de les 53 monedes d'or, tres claus que semblen de coure i restes de plom molt deteriorat que podrien ser d'un cofre que amagava el tresor.

Les monedes seran restaurades i exposades a Xàbia (Universitat d'Alacant)


Seran restaurades i exposades

Les monedes seran restaurades i després s'exposaran al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia, segons ha explicat la directora general de Cultura i Patrimoni Carmen Amoraga durant la presentació pública de la troballa.

La Generalitat valenciana ha destinat un pressupost de 17.800 euros per fer una excavació subaquàtica a la zona, en què participen tant la Universitat d'Alacant com el Museu de Xàbia.

La badia del Portitxol de Xàbia és una àrea molt coneguda per l'abundància de restes arqueològiques subaquàtiques actualment en procés d'estudi: àncores, carregaments d'àmfores, restes de ceràmiques de diferents èpoques, material metàl·lic o elements associats a la navegació antiga, que han pogut ser rescatats fins avui en les diferents prospeccions arqueològiques impulsades per l'Ajuntament, la Universitat d'Alacant i la Generalitat des del 2019.

 

ARXIVAT A:
País Valencià
Anar al contingut