Una dona encapçalant una reunió (Pexels)
Una dona encapçalant una reunió (Pexels)

Dones directives: recuperen terreny, però n'hi ha tan poques ara com al 2008

Les dones directives es concentren bàsicament en les àrees de recursos humans i finances, i molt poques arriben a les direccions generals i, encara menys, en grans empreses, i tot això es tradueix també en diferències salarials

Actualitzat

Després de tocar fons durant els anys posteriors a la crisi del 2008, les dones recuperen posicions en la direcció de les empreses privades; a més, la diferència de salari amb els homes s'està reduint. En qualsevol cas, però, els números encara queden molt lluny de la paritat.

Amb la crisi, va baixar significativament el nombre de dones que ocupaven càrrecs de direcció, mentre, al mateix temps, es disparava l'anomenada bretxa salarial. En els últims anys, ja s'ha tocat fons, i la tendència es capgira aquest 2021, tot i que amb prou feines la quota femenina recupera el nivell que ja havia assolit fa més d'una dècada.


Una dècada perduda

És el que diu l'informe de la consultora Icsa i l'escola de negocis EADA. L'any 2008, la presència de dones en llocs directius en empreses privades era del 19,5%. Amb la crisi, l'escenari encara va empitjorar, i el número va arribar a baixar fins al 10,3% l'any 2013, gairebé la meitat.

Aquest 2021, segons l'estudi, la quota femenina en càrrecs de responsabilitat a l'empresa privada arriba al 18,8%; de manera que, en tota una dècada, el camí que s'ha recorregut només permet, a la pràctica, tornar al punt de partida.

 

L'estudi deixa fora el sector públic, on la presència de dones en càrrecs de responsabilitat és més alta.

En les empreses privades, les dones ocupen el 43% dels llocs de treball, el 28% dels comandaments intermedis, i el 18,8% dels càrrecs directius.

A més, Icsa i EADA constaten que durant el confinament les dones van dedicar més temps a les feines domèstiques, l'escolarització de la família, encara que això impliqués, en alguns casos, sacrificar temps de feina en favor de la conciliació.

L'estudi també assenyala que les dones directives es concentren bàsicament a les àrees de recursos humans i finances, que molt poques arriben a les direccions generals i, encara menys, en grans empreses.

I tot això fa que tampoc es redueixin les diferències salarials. Segons els autors de l'estudi, la presència més gran de dones en càrrecs directius s'acaba traduint en més igualtat salarial, encara que no sempre de forma immediata. Recomanen utilitzar els mecanismes de transparència dins les empreses i auditories retributives.

La bretxa salarial persisteix

La bretxa salarial en l'empresa privada també era menor abans de la crisi del 2008. L'estudi la xifra en el 11,9%. Va disparar-se durant la crisi i, ara, lentament torna al punt de partida, lluny també de la paritat.

En l'àmbit de la direcció, i segons el mateix estudi, aquest diferencial va arribar a ampliar-se fins al 18,6% durant el 2014; aquest 2021, torna a reduir-se, fins al 14,4%. Aquest diferencial, aquesta bretxa, es nota, sobretot, a mesura que es "puja" en l'organigrama de l'empresa, i és més gran en el cas de les dones directives.

 

ARXIVAT A:
Bretxa salarialEmpresa
Anar al contingut