París

Dimiteix el líder dels conservadors francesos, Jean-François Copé, per un cas de corrupció en el partit

La derrota electoral i l'escàndol de factures falses precipiten la caiguda del cap de la UMP, el partit de Sarkozy

RedaccióActualitzat

El líder del principal partit conservador de França anuncia la seva dimissió. Jean-François Copé plegarà el 15 de juny per l'escàndol de presumpta corrupció que va esclatar aquest dilluns dins el seu partit, la Unió per un Moviment Popular (UMP), formació de l'expresident Nicolas Sarkozy. Es tracta d'un afer de factures falses que posa més pressió sobre la dreta tradicional francesa després de la victòria electoral, diumenge, del Front Nacional de Marine Le Pen.

Es tracta de l'afer de corrupció interna conegut com a "cas Bygmalion". Segons investigacions judicials, durant la campanya de les presidencials del 2012, la UMP va generar factures falses per un valor d'almenys deu milions d'euros. En aquells comicis, Sarkozy va aconseguir ser reelegit.

El diari "Le Monde" informa que, després d'unes hores de reunió del comitè polític del partit, Copé ha accedit a presentar la seva dimissió el 15 de juny, després d'admetre, gairebé obligat, la convocatòria d'un congrés anticipat a l'octubre, en què ell no es presentaria. En aquest sentit hi han apostat amb fermesa l'exprimer ministre François Fillon i altres directius del partit conservador, que ja havien advertit el líder actual de la formació que tenia la "responsabilitat" d'apartar-se "durant la investigació i permetre una direcció col·legiada fins al congrés extraordinari refundador que farà possible que els militants elegeixin una nova executiva", amb l'objectiu de debatre la línia política de la UMP.

El partit de Copé es va situar en segona posició a les eleccions de diumenge, amb una mica més del 20% dels vots, a cinc punts del Front Nacional i al davant del Partit Socialista del president François Hollande, que va obtenir un 13,8% dels vots.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut