Díaz Ayuso considera "perfectament assumible" l'últim document de Vox per donar-li suport (EFE/Víctor Lerena)

Díaz Ayuso serà investida en acceptar les condicions de Vox al pacte amb Cs a Madrid

Considera que el document final de l'extrema dreta és "perfectament assumible" i demana "formar govern com més aviat millor"

Juli RodésActualitzat

Isabel Díaz Ayuso, candidata del PP a la presidència de la Comunitat de Madrid, ha confirmat que dona per bones les condicions de Vox per desbloquejar la investidura, que vol que es faci "com més aviat millor".

"Ara el més important és pensar en els ciutadans i formar govern com més aviat millor."


Assegura que el document del partit d'extrema dreta, que s'incorporarà a l'acord de govern del PP i Cs, és "perfectament assumible" per tothom.

"Pràcticament tot el que posa en el document de Vox és perfectament assumible, no només per votants del PP i Cs, sinó per qualsevol ciutadà. No són qüestions excessives."

"Unim 155 mesures pactes entre PP i Cs amb les propostes pactades avui."


L'acord d'investidura a Madrid s'ha fet possible quan Vox ha cedit en algunes de les seves exigències inicials, com derogar part de les lleis LGTBI i reduir el nombre de conselleries pactat pel PP i Cs.

També ha rebaixat les exigències de control sobre els menors no acompanyats. 

La formació d'extrema dreta, en canvi, ha aconseguit que el concepte "Natalitat" s'afegeixi al nom de la Conselleria de Família i Afers Socials.

"Exemple d'entesa"

El vist-i-plau de Vox al pacte de govern entre el Partit Popular i Ciutadans ha arribat després de més de dos mesos de negociacions, un procés que Díaz Ayuso ha reconegut que ha estat "difícil".

"Ha estat difícil, evidentment, però hem donat un exemple d'entesa."

"És difícil perquè som tres partits diferents i cal entendre que defensem els nostres programes i les qüestions amb què ens hem compromès amb els nostres votants. Hi ha hagut dies pitjors i millors, però també tenim moltes qüestions en comú i això ens ha fet unir-nos."


A banda de les qüestions en comú, Díaz Ayuso ha volgut remarcar que, "sobretot", també els ha facilitat l'entesa "la situació nacional", amb "un govern en funcions" que "ja hem vist quins socis té".

 

Díaz Ayuso defensa que el debat d'investidura s'ha de fer "com més aviat millor" (EFE/Víctor Lerena)

 

El suport dels 12 diputats de Vox és imprescindible per investir Díaz Ayuso, perquè els 56 escons que sumen el PP (30) i Cs (26) són insuficient.


"L'espera ha valgut la pena"

Igual que Díaz Ayuso, el portaveu de Cs a la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, també ha assegurat que les últimes exigències presentades per Vox "no són incompatibles" amb el document de 155 punts que la seva formació havia acordat amb el PP.

En la seva compareixença davant de la premsa, Aguado també ha volgut demanar "perdó" als madrilenys per haver trigat 67 dies a tancar un acord que permeti la investidura i la formació de govern a la comunitat.

 

Ignacio Aguado, de Cs, veu que les propostes de Vox "no són incompatibles" amb l'acord de govern a Madrid (EFE/Víctor Lerena)

 

Ha assegurat, però, que "l'espera ha valgut la pena" i també ha volgut remarcar, com la candidata del PP, la diferència respecte a la incapacitat del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per formar govern.

"Davant de les polítiques de bloqueig de Sánchez i d'Iglesias, davant d'aquesta Espanya bloquejada, a la Comunitat de Madrid hi haurà govern, un govern de centre liberal que es posarà en marxa els pròxims dies."


Un document "molt inquietant"

El candidat del PSOE a presidir la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, considera que el document final de Vox, assumit pel PP i Cs, és "molt inquietant" i propi de l'"extrema dreta".

"Aquest document em sembla molt propi de Vox, està lluny del que pensem i del que necessita la societat i necessita Madrid. Pel nostre gust és molt conservador en els seus plantejaments i molt inquietant."


Gabilondo considera -"des del respecte", ha volgut remarcar- un "error" de Cs "subscriure aquest document".

 

Gabilondo lamenta que Cs hagi buscat l'acord amb el PP i no amb el PSOE fer formar govern a Madrid (EFE/Víctor Lerena)

 

També considera "un error que Cs no hagi volgut parlar amb nosaltres" i ha assegurat que molts madrilenys "no estaran contents amb aquest govern".

ARXIVAT A:
PPCsVoxComunitat de MadridEleccions autonòmiques 26M
Anar al contingut