Diàlisi contra la Covid: assaig pioner al Vall d'Hebron per eliminar el virus de la sang
És el primer hospital d'Europa on es prova aquest tractament, en un estudi amb 42 voluntaris
Diàlisi contra la Covid: assaig pioner al Vall d'Hebron per eliminar el virus de la sang
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

Diàlisi contra la Covid: assaig pioner al Vall d'Hebron per eliminar el virus de la sang

És el primer hospital d'Europa on es prova aquest tractament, en un estudi amb 42 voluntaris

RedaccióActualitzat
TEMA:
Covid-19

El Vall dHebron és el primer hospital de tot Europa que participa en un assaig clínic per eliminar el virus responsable de la Covid-19 mitjançant un tractament d'hemodiàlisi.

Pacients d'aquest centre proven l'eficàcia d'un filtre conegut com a Seraph 100 per combatre infeccions com la Covid-19 o la sèpsia.

El filtre és un cartutx ple de boletes minúscules que atrapen tota mena de patògens i, per tant, ha de disminuir la quantitat de virus o bacteris que hi hagi presents.

El filtre té unes boletes que atrapen els virus i bacteris de la sang

Als pacients se'ls fa la diàlisi a través d'un catèter femoral, a l'alçada de l'engonal. Es calcula que només és necessària una sessió, de 4 hores, per netejar la sang. I els resultats s'han de notar de forma significativa en 48 hores.  

L'assaig amb el SARS-CoV-2 es fa amb 42 voluntaris d'un perfil concret, com explica Ricard Ferrer, cap de Medicina Intensiva del Vall d'Hebron i del Grup de Recerca Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR):

"Es fan en pacients crítics que estan en una fase molt inicial de la malaltia, és a dir, que ha tingut un ingrés a l'UCI molt recent. Abans que el virus ocasioni un dany que serà molt difícil de revertir, és el moment, la finestra, que tenim de tractament amb aquests filtres absorbents."

 

L'estudi ha d'avaluar si aquest filtratge suposa que l'evolució dels malalts sigui millor que la d'altres infectats que no hauran rebut el tractament. Si hi ha més supervivència, menys fallades d'òrgans o una reducció de dies d'estada a l'UCI, per exemple.

 

"S'ha comprovat ja que Seraph 100 és capaç de reduir la càrrega viral en sang. Ara, en el cas de la Covid-19, volem estudiar si eliminar el SARS-CoV-2 de la sang és suficient per disminuir la gravetat dels pacients", ha explicat el doctor Ferrer.

La sang del pacient es neteja en unes quatre hores


Els estudis que s'han fet fins ara han observat que, en determinats casos, aquest sistema pot millorar la funció pulmonar i la saturació d'oxigen en pacients amb Covid-19 que estaven crítics.

Després d'introduir-los un catèter femoral, a l'alçada de l'engonal i amb una sola punció, els pacients passen per una única sessió de filtratge que s'allarga unes 4 hores. I s'esperen millores significatives en 48 hores. "Tenim uns 5 litres de sang, per tant considerem que, a partir de les 4 hores, probablement el filtre ja està saturat i, probablement, amb una sola sessió ja sigui suficient", comenta Ferrer.

En 6 mesos sabran si el filtre funciona com preveuen. Es convertiria així en una eina més en la lluita contra la infecció, un nou mètode que no generaria efectes secundaris com els que poden provocar alguns fàrmacs.

Seraph 10 és una tecnologia que s'ha desenvolupat i provat als Estats Units amb 300 pacients de Covid-19. Ara, a més dels 42 voluntaris de l'assaig de la Covid, es provarà en 232 pacients amb sèpsia.

En els dos estudis també hi participa l'Hospital Clínico San Carlos de Madrid, juntament amb l'empresa Cardiolink.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus SalutRecerca científica

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut