Fotografia del llop detectat al paratge natural de l'Albera, a l'Alt Empordà
Confirmen la presència d'un llop al paratge natural de l'Albera

Detecten un llop al paratge natural de l'Albera, a l'Alt Empordà

Actualment, hi ha quatre exemplars de llop identificats genèticament a Catalunya

Actualitzat

Un llop s'ha passejat pel paratge natural de l'Albera, a l'Alt Empordà, segons han confirmat els Agents Rurals.

El dimecres 21 de setembre un treballador del paratge va localitzar una cabra morta en un indret allunyat del ramat i amb signes d'haver estat depredada.

En va informar tant la propietària com els Agents Rurals i es va activar el protocol de comprovació de danys a la ramaderia causats per fauna salvatge.

La direcció del paratge, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el cos d'Agents Rurals van decidir instal·lar un parany fotogràfic a la zona per poder captar imatges de la fauna present al sector.

L'endemà, durant la inspecció de danys duta a terme per Agents Rurals, es va revisar la càmera i es va poder constatar la presència d'aquest animal a la zona, situada a l'extrem oriental del Pirineu.


El rastre que se seguirà a partir d'ara

Un cop confirmada la presència del llop, s'ha tramitat la indemnització a la propietària per la pèrdua de la cabra i s'ha cedit material ramader per protegir els animals (ovelles i cabres) que dormen a l'exterior. També s'han proposat millores de gestió a l'explotació afectada.

Seguint el protocol, a partir d'ara es farà un seguiment específic a la zona coordinat pel cos d'Agents Rurals. Es basarà en el seguiment amb càmeres fotogràfiques i en l'elaboració d'itineraris per a la recerca d'indicis i la troballa de possibles mostres biològiques (pèls, excrements, orina, etc.) que en permetin l'anàlisi genètica i, conseqüentment, la identificació.

L'objectiu és confirmar si la presència d'aquest llop a la zona és ocasional, només està de pas, o bé si l'animal està més assentat o fixat. En aquest darrer cas, caldrà definir amb la màxima exactitud possible l'àrea geogràfica que ocupa.

Quatre llops albirats a Catalunya

A Catalunya no hi ha una població establerta de llops, tot i que hi ha presència d'individus aïllats.

Són animals que provenen de la dispersió natural de la població de llops present a França, per tant, tots són d'origen italoalpí.

Actualment, hi ha quatre exemplars de llop identificats genèticament a Catalunya, tots mascles; no s'hi ha detectat cap femella i, per tant, no hi ha cap evidència de reproducció.

Se n'han localitzat a la Vall d'Aran i a prop del refugi de la Coma de Vaca, al Ripollès; també al parc d'Aigüestortes, al Cadí, al Port del Comte o a l'estació de Núria, i en comarques com el Moianès, el Berguedà o l'Alt Urgell.

Els Agents Rurals consideren que, per la zona geogràfica on s'ha detectat el llop, és molt possible que es tracti d'un individu nou.

El seguiment que es farà ara permetrà confirmar o refutar aquesta hipòtesi.

La gestió del llop en el territori l'executa la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mentre que el cos d'Agents Rurals, del Departament d'Interior, duu a terme i coordina les accions de seguiment sobre el terreny.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut