Un exemplar de "Metendothenia atropunctana"
Un exemplar de "Metendothenia atropunctana" (Ilia Ustyantsev / Wikimedia Commons)

Descobertes a l'alt Pirineu dues espècies de papallones mai vistes a Catalunya

Les dues noves espècies de micropapallones localitzades al Parc Natural de l'Alt Pirineu mesuren menys de dos centímetres

Xavier DuranActualitzat

Mesuren menys de dos centímetres, però han donat una gran alegria als investigadors. Es tracta de dues noves espècies de papallona que no s'havien vist mai fins ara a Catalunya.

La seva mida fa que entrin en el grup de les micropapallones. Els seus noms científics són Metendothenia atropunctana i Scoparia gallica. Les ha descobert al Parc Natural de l'Alt Pirineu un equip d'investigadors de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Múrcia. La troballa s'ha publicat al número 110 del Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia.       

Concretament, les papallones es van localitzar al planell del Roi, la pleta de la Creu, la serra de Llus i el serrat de Colinos. Per tant, els exemplars es trobaven a altituds d'entre 800 i 1.920 metres.

 

Exemplar adult de Scoparia gallica
Exemplar adult de "Scoparia gallica" (Generalitat de Catalunya / Manuel Garre)


 

Un parc amb 811 espècies de papallones

La riquesa del Parc Natural en lepidòpters la demostra també que l'estiu passat els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch van detectar-hi fins a 61 espècies diürnes en un temps de 3-4 hores de prospecció.

Entre aquestes, cal destacar dues espècies: la formiguera gran (Phengaris arion), una espècie fortament amenaçada a Europa, i la blanqueta de la pedrosa (Pieris ergane), molt escassa a Catalunya. Aquesta última i cinc espècies més no s'havien observat anteriorment en aquest parc.

En total, s'han sumat a la llista patró del parc un total de 36 espècies de nova detecció. Això fa pujar a 811 el nombre d'espècies que se sap que habiten al Parc Natural de l'Alt Pirineu, un dels espais amb major diversitat de papallones d'Europa.

 

Exemplar adult de Metendothenia atropunctana
Exemplar adult de "Metendothenia atropunctana" (Generalitat de Catalunya)


 

Insectes bioindicadors

Les papallones són espècies típiques d'ambients oberts, com els prats de dall i les pastures de muntanya. Les pràctiques tradicionals de l'agricultura sense ús de pesticides i la ramaderia extensiva són un factor clau per a aquesta elevada diversitat present al Parc Natural, indicadora del bon estat de conservació d'aquests hàbitats a l'espai.

Les papallones també són bones indicadores de l'escalfament global, perquè a mesura que pugen les temperatures algunes espècies es troben a latituds més altes.

 

 

El Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) és una xarxa de seguiment de la biodiversitat que recull dades estandarditzades sobre l'abundància setmanal de les comunitats de papallones.

ARXIVAT A:
Medi ambientRecerca científica
Anar al contingut