Imatge del gat descobert al turó de sorra de la Pampa de Nasca (EFE / Ministeri Cultura Perú)
Imatge del gat descobert al turó de sorra de la Pampa de Nasca (EFE / Ministeri Cultura Perú)

Descobert un geòglif a Nasca: un "gatet" de 37 metres de llarg

La figura felina ara descoberta podria ser de les més antigues de Nasca i pertànyer a la cultura paracas, que va viure en aquesta zona fa més de 2.500 anys

RedaccióActualitzat

Els arqueòlegs del Ministeri de Cultura del Perú han fet un descobriment a la Pampa de Nasca. Es tracta d'un geòglif que representa la figura d'un gat i fa 37 metres de llarg.

La troballa es va fer a començaments d'any, però l'aturada de les activitats al país per la Covid ha retardat els treballs de camp per acabar de revelar la figura sencera.

Les línies de Nasca es van descobrir l'any 1927 i constitueixen un ampli conjunt d'imatges geomètriques i de formes animals i vegetals.

A finals de l'any passat, la utilització de drons i d'intel·ligència artificial i la imatge en 3D van permetre localitzar 142 geòglifs a la zona oest de la Pampa.

Els geòglifs més antics de Nasca es calcula que van ser realitzats entre l'any 100 abans de Crist i l'any 100 després de Crist, considerat el període inicial de Nasca.

Uns altres són immediatament posteriors, i s'haurien fet entre els anys 100 i 300 després de Crist, considerat el període primerenc de Nasca.

La figura felina descoberta ara podria ser encara més antiga i datar de 200 anys abans de Crist i pertànyer a la cultura paracas. L'haurien fet, doncs, molt abans de les ja cèlebres figures del mico, l'aranya i l'ocell que fan d'aquest desert un dels enclavaments arqueològics de més interès del Perú.

Descobert per casualitat

Segons ha explicat un dels arqueòlegs del Parc Arqueològic Nasca-Palpa, la figura del gat es va trobar quan es feien treballs per millorar i ampliar l'accés principal a un dels miradors naturals per als visitants del parc. Va ser llavors quan van detectar línies i traços a la roca que no podien ser naturals. Amb l'ajuda de drons van resseguir aquestes línies i van veure que es formava una figura zoomorfa que havia estat amagada als ulls de tothom des de feia més de dos mil anys.

Imatge del gat descobert a la colina de sorra de la Pampa de Nazca (EFE/Ministeri Cultura Perú)
Imatge del gat descobert a la colina de sorra de la Pampa de Nasca (EFE / Ministeri Cultura Perú)

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut