Baiget va publicar fotos no consentides de bibliotecàries (Pexels/Fallon Michael)

Denuncien un documentalista per publicar fotos no consentides de culs de companyes

El Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes estudia accions legals contra Tomàs Baiget, que s'ha mostrat "penedit" per un "error" que va passar fa 15 anys i s'ha destapat ara arran del cas Rubiales

El cas Rubiales ha tornat a posar d'actualitat una polèmica que fa quinze anys va passar desapercebuda, sobre una web que mostrava fotografies de culs, suposadament de bibliotecàries, en alguns casos fetes sense el seu consentiment.

Creada el 2008 pel documentalista Tomàs Baiget i ja clausurada, s'anomenava ArtiCulitos. En el text de presentació, l'autor explicava que "cada foto pretén ser un petit estímul eròtic, sal i pebre per a les nostres vides".

L'existència d'aquesta web ha estat recordada aquesta setmana passada per una documentalista, Elena Pastor-Ramon, arran de la controvèrsia i generada pel petó forçat del president de la Federació Espanyola de Futbol a la futbolista Jenni Hermoso.

Els fets han sortit a la llum arran del cas Rubiales

En un fil de Twitter, Pastor-Ramon explica que Baiget "pujava fotos dels culs de les bibliotecàries i documentalistes que l'autor coneixia en diferents congressos", i afegeix que potser el seu hi era: "Em va fer alguna foto amb l'excusa de fer un directori de professionals."

En tenir coneixement d'aquests fets, la junta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC) ha emès un comunicat en què els qualifica d'"absolutament inadmissibles" i constitutius d'"un clar cas d'abús sexual", pel "no consentiment" de les víctimes.


Considera, a més, que vulneren els articles 2 i 18 del codi deontològic del Col·legi i "es reserva el dret d'emprendre accions legals sancionadores si el cas continua agreujant-se" amb la presentació de "noves denúncies".

De forma consensuada, la junta del COBDC expressa "rotund malestar i preocupació", ofereix suport a les víctimes i reconeix "la valentia" de la denunciant.

En resposta al missatge del COBDC a Twitter, publicat aquest diumenge amb el comunicat, Baiget, primer, ha negat els fets i ha assegurat que a la web només hi havia "materials publicats en revistes, acudits i historietes curtes".

A la web, tancada fa temps, Baiget admetia publicar fotos sense permís

Una afirmació aparentment contradictòria amb un text de la web, que s'ha pogut recuperar, en què afirmava que "algunes de les fotos han estat obtingudes fraudulentament, amb desconeixement [...] de les propietàries o s'han piratejat [...] a la selva d'internet".

L'aclariment de Baiget ha arribat aquest dilluns, amb la publicació d'un comunicat adreçat als seus col·legues de professió.


Reitera l'origen del contingut de la web, però admet que "en tres ocasions" va cometre "l'error" de "pujar fotos d'amigues de confiança, fetes a casa, vestides, per descomptat", en què "cap no es podia identificar".

Afegeix que quan els ho va explicar li van demanar que les tragués, ell els va demanar perdó i va tancar la web.

A més, nega "taxativament" que anés a congressos a fer fotos no consentides per publicar-les.

Més endavant es mostra "penedit" del que va fer i demana "perdó". Diu que "la societat ha canviat molt i allò que llavors podia semblar divertit avui resulta inadmissible".

El 2008 Baiget es definia alhora com "molt feminista" i "un vell verd"

Baiget considera que no se l'ha de jutjar per "un acte erroni comès fa molts anys" i assegura que mai ha volgut "fer mal a ningú".

En una altra captura de la web que s'ha pogut recuperar, Baiget es definia com a "molt feminista", alhora que deia que era o aspirava a ser "un vell verd".

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Agressió sexual
Anar al contingut