Demanda judicial contra el BBVA per l'índex hipotecari IRPH

Aquest dimarts es presentarà als jutjats una demanda per l'IRPH, l'índex amb què encara estan referenciades moltes hipoteques, a la qual s'han adherit més de 250 afectats

Ivan GutiérrezActualitzat

Macrodemanda contra l'IRPH. L'índex amb què encara estan referenciades moltes hipoteques té un nou cas als jutjats amb més de 250 adherits. La nova demanda es presentarà aquest dimarts contra el BBVA, per l'herència rebuda de les caixes que va absorbir, com Caixa Catalunya. És la segona en els darrers mesos, l'última va ser contra CaixaBank, que va tenir més de 600 adherits.

En José i la Pilar, dos dels adherits, encara paguen les conseqüències d'haver tingut una hipoteca amb IRPH. En José explica que el seu banc els va imposar un tipus d'interès fix molt més alt que l'estàndard, l'euríbor, quan l'IRPH caixes i entitats va desaparèixer:

"Estàvem de lloguer, vam anar al banc, i ens donava l'oportunitat de demanar un préstec, però amb l'única opció d'estar referenciats a l'IRPH. Ningú ens va dir res, i el 2014 se'ns va fixar un tipus d'interès del 3,9% per a la resta de la hipoteca."

A Catalunya, 350.000 persones van firmar una hipoteca amb IRPH. La meitat, 180.000, encara paguen la quota mensual amb l'índex hereu, l'IRPH entitats. Tenir la hipoteca amb l'IRPH ha sigut un mal negoci. Amb la crisi, els tipus d'interès van caure, fins al punt que l'euríbor ha arribat a estar sota zero. L'IRPH també ha anat baixant, però sempre per damunt de l'euríbor, amb una diferència que ara supera els dos punts. Això vol dir que, amb una hipoteca tipus de 130.000 euros a 25 anys, amb IRPH s'acabarà pagant 20.000 euros més.

"Abusiu i manipulable." Així s'ha definit per part d'autoritats europees i del consum. És per això que es presentarà aquesta segona demanda, amb més de 250 adherits, contra el BBVA, que va absorbir les caixes catalanes més implicades. La presidenta de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), Patrícia Suárez, demana que l'IRPH es consideri "abusiu"

"Reclamem que la clàusula no és transparent i s'ha de declarar abusiva, l'IRPH és manipulable. Molta gent que té IRPH es pensa, de fet, que té una clàusula terra. Molts bancs van apujar aquest índex quan van tenir el preavís que desapareixeria i no els interessava tenir-lo avall, sinó molt amunt"

Segons les dades a les quals ha tingut accés TV3, CaixaBank i BBVA tenen el 80% de les hipoteques vigents amb IRPH. La tercera i quarta entitat serien Banc Sabadell i Bankia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut