Primera demanda col·lectiva per eliminar l'IRPH de les hipoteques

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns al matí es presenta la primera demanda col·lectiva per eliminar l'IRPH, l'índex alternatiu a l'euríbor per calcular les hipoteques.

L'associació d'usuaris financers ASUFIN i els advocats del Col·lectiu Ronda porten mesos informant els afectats i recollint demandes. La primera que ha tingut més adhesions ha sigut contra Caixabank, però n'estan preparant contra totes les entitats amb hipoteques amb IRPH.

Aquest índex fa tres anys que va desaparèixer formalment; però, a la pràctica, en molts casos es continua aplicant. El reclam era que era més estable que l'euríbor, però, a dia d'avui, els que tenen hipoteques amb IRPH estan pagant, de mitjana, un 4% d'interessos.

L'advocada del Col·lectiu Ronda Marina Berga explica que demanen que s'elimini l'IRPH per ser una clàusula abusiva i que es tornin als afectats tots els diners cobrats d'interessos des del primer dia. Els arguments: la falta de transparència a l'hora de signar-les, i per això la consideren abusiva.

La sentència europea de les clàusules sòl els ha esperonat perquè coincideixen amb els arguments per demanar-ne la nulitat.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut