De Paula Ribó a Rigoberta Bandini, d'actriu a cantant i ara també novel·lista amb "Vértigo"
Paula Ribó és una artista multidisciplinària, més coneguda sota el nom Rigoberta Bandini (Instagram/@rigobertabandini)

De Paula Ribó a Rigoberta Bandini, d'actriu a cantant i ara també novel·lista amb "Vértigo"

L'artista catalana viu un moment de gran popularitat després d'haver participat en el Benidorm Fest amb "Ay mamá"

Actualitzat

Rigoberta Bandini, alter ego de la barcelonina Paula Ribó, anuncia la publicació de la seva primera novel·la. Es dirà "Vértigo" i sortirà a la venda el 7 d'abril.

Es tracta d'una autoficció sobre la crisi dels 30 que va viure la cantant catalana, nascuda a Barcelona l'any 1990. És el "relat d'una transició vital", diu la sinopsi del llibre:

"Vértigo és el relat d'una transició vital, d'un moment en què vaig necessitar saltar al buit, com si el meu cos sabés la magnitud del canvi que m'esperava a l'altre costat."

 

"Vértigo", versió 2.0

Es tracta del segon llibre de Paula Ribó, tot i que és el primer com a Rigoberta Bandini.

Abans de la pandèmia, de ser mare i de ser coneguda sota el nom de Rigoberta Bandini, l'any 2019 aquesta artista multidisciplinària va publicar un poemari que porta el mateix nom, "Vértigo", amb l'editorial Círculo Barcelona.

Un total de 400 exemplars que Ribó va presentar a Barcelona i Madrid i dels quals compartia algun vers a les seves xarxes socials.


La vida de Ribó, però, ha canviat molt en dos anys. I a partir d'aquell primer poemari, dels sentiments que hi expressava i de la crisi emocional que vivia en aquell moment, ara ha sorgit aquest nou "Vértigo", de la mà de l'editorial d'Aguilar, segell del grup Penguin Random House.

Durant aquella crisi personal, Paula Ribó, a més a més d'escriure poemes, també començava a compondre cançons. Unes cançons que li han canviat la vida i que han fet que Paula Ribó i Rigoberta Bandini no puguin viure l'una sense l'altra:

"Rigoberta ja és una part de Paula. Rigoberta sempre ha estat en mi. Rigoberta som una mica totes."


Paula i Rigoberta

Però Paula Ribó fa anys que s'obre camí com a artista. De ben petita, ja destacava com una actriu de doblatge precoç. L'any 1997, amb 7 anys, va començar a fer els primers passos doblant el popular personatge Caillou, sèrie on també cantava la capçalera.


Des de llavors, no ha parat de posar veu, en català i castellà, a personatges com Chihiro a "El viatge de Chihiro", a la formiga Bot al film de Pixar "Bichos", a Mérida, la protagonista de "Brave", o a Anna, la també princesa de Disney de Frozen, en català.


La música sempre ha format part de la seva vida. Segons explica ella mateixa a la seva web, va començar a compondre cançons el 1999. Però el primer salt més important no va arribar fins al 2011 amb la creació del grup The Mamzelles.

Acompanyada per les també actrius i cantants Paula Màlia i Bàrbara Mestanza, Ribó va publicar dos àlbums: "Que se desnude otra" i "Totem". Un grup amb estils musicals diferents, que barrejava el català, el castellà, l'anglès i el francès en les seves lletres, però amb una clara intenció reivindicativa i feminista.


També es van fer conegudes arran de la publicació de l'anunci "Envàs on vas" de la campanya de promoció del reciclatge de la Generalitat de Catalunya.

Amb la creació de la companyia The Mamzelles Teatre, les tres actrius també van dur a terme diverses obres de teatre, com "Màfia" o "F.A.M.Y.L.I.A".


A poc a poc, cadascuna es va anar immergint en la seva carrera professional. Segurament, aquest moment va coincidir amb aquella crisi vital del voltant dels 30.

Amb el dubte de si hi hauria un tercer àlbum de The Mamzelles, Ribó ja havia publicat el poemari "Vértigo", i amb l'arribada de la pandèmia l'any 2020 i dels seus primers singles en solitari "In Spain we call it soledad" i "Too many drugs" va néixer Rigoberta Bandini.


Les seves cançons ràpidament van començar a fer-se virals a les xarxes socials. Després, van arribar més cançons com "Que Cristo baje" o "Perra". Lletres sinceres, desacomplexades, místiques, amb missatge feminista... Bandini es torna la veu d'una generació i d'un moment vital compartit, com és el confinament per la covid a "Fiesta".

Durant el darrer any, la seva popularitat no ha parat d'augmentar: la cançó "Aviam què passa" protagonitza l'anunci d'una popular cervesa; participa en la gala dels Premis Gaudí i, finalment, arriba al seu moment àlgid amb la seva participació al Benidorm Fest, on s'escollia el nou representant d'Espanya a Eurovisió.

Amb "Ay mamá", Rigoberta Bandini ha traspassat fronteres més enllà de la música i del món eurovisiu. Polítics, debats i informatius han parlat d'ella, de la posada en escena i de la lletra de la seva cançó. Ningú no ha deixat d'opinar sobre la que era una de les preferides per guanyar el festival, però que al final va quedar en segona posició.

Falta veure què més aconseguirà aquesta cantant, compositora, actriu de doblatge, dramaturga i escriptora que l'any 2021 va ser escollida com una dels 100 espanyols més creatius de Forbes i que a finals de setembre va ser seleccionada per Spotify per ocupar la seva pantalla de Times Square.

ARXIVAT A:
LiteraturaMúsicaRigoberta Bandini
Anar al contingut