Benidorm

Chanel s'imposa a Rigoberta Bandini i Tanxugueiras i representarà Espanya a Eurovisió

El sistema de votació per a l'elecció ha generat polèmica, amb denúncies de tongo, fins al punt que la qüestió arribarà al mateix Congrés dels Diputats. RTVE ja ha dit que s'obre a millorar el procés

RedaccióActualitzat

Sorpresa final al Benidorm Fest. La catalana Chanel Terrero ha estat la guanyadora i ha aconseguit la majoria dels vots del jurat, del vot demoscòpic i del televot. En total ha obtingut un total de 96 punts que la porten directa a Torí.

Nascuda a l'Havana fa 31 anys, aquesta cantant, actriu i ballarina viu a Catalunya des dels 4 anys. Ha participat al Benidorm Fest amb una cuidada coreografia i la cançó "SloMo". El jurat s'havia decantat ja per Chanel com a guanyadora de la primera semifinal.

 

Chanel té una llarga experiència en teatre musical perquè ha participat en musicals com "Mamma Mia", "El Rey León", "Nine", "El guardaespaldas" i "Flashdance".

En segona posició, amb 91 punts totals, ha quedat la també catalana Rigoberta Bandini, i en tercer lloc i 90 punts, el trio gallec Tanxugueiras.

Contra tot pronòstic

Paula Ribó, en paraules seves "la persona que escriu les cançons de Rigoberta Bandini", era una de les favorites a les xarxes socials, juntament amb les gallegues Tanxugueiras i el raper madrileny Rayden.

L'actuació de Rigoberta Bandini
L'actuació de Rigoberta Bandini
 

Actriu de doblatge, dramaturga, cantant, compositora i escriptora, Rigoberta Bandini no podrà representar Espanya a Torí amb la cançó "Ay mamá", que és, per alguns, un himne generacional de reivindicació del cos femení i d'homenatge a la feminitat, la maternitat i la bellesa. Una reivindicació centrada en els pits femenins, censurats encara al segle XXI en xarxes socials com Instagram.

Les terceres classificades han estat les tres components del grup Tanxugueiras amb "Terra", una cançó cantada en gallec i amb frases en totes les llengües cooficials de l'Estat que reivindica l'eliminació de les fronteres.

El grup gallec Tanxugueiras ha quedat en tercera posició
El grup gallec Tanxugueiras ha quedat en tercera posició

El festival ha tingut trio de presentadors poc habituals: un exministre, una cantant i una presentadora. Máximo Huerta, un efímer ministre de Cultura i Esport que només va durar set dies al càrrec, la cantant Alaska i la jove presentadora Inés Hernand.

La celebració del Benidorm Fest no ha estat absent de polèmica. Un clar exemple ha estat la votació del jurat al grup gallec Tanxugueiras en la primera semifinal. El públic va mostrar amb una forta xiulada la seva insatisfacció amb la decisió dels cinc membres del jurat que les havia deixat fora de la final. Finalment, les gallegues van obtenir el seu bitllet a la final gràcies al vot del públic.


Vessant cultural

Tot i sortir guanyadora Chanel, la conversa a xarxes socials sobre el Benidorm Fest sembla que encara té per estona.

L'aportació cultural de les cançons ha tingut gran repercussió en el públic del certament. La cançó de "Ay Mamá" de Rigoberta Bandini amb el seu missatge empoderador del cos femení, fa una referència directa a un quadre de Delacroix.
 

Paremos la ciudad, sacando un pecho fuera al puro estilo Delacroix


L'obra a la qual fa referència és: La llibertat guiant el poble d'Eugène Delacroix. L'obra datada de 1830 fa referència a la revolució popular francesa del juliol d'aquell mateix any contra el monarca francès, Carles X de França.

Representació del cuadre de Delacroix(Wikimedia Commons)


La referència a la cançó ha suposat una cerca massiva d'usuaris curiosos amb la intenció de conèixer més sobre el simbolisme de la cançó.
 

 


Jurat decisiu

Les classificacions del concurs es basaven en un sistema de votacions on es contemplava el vot d'un jurat professional amb gran pes i el vot del públic que estava dividit.

El jurat professional estava compost per 5 membres, 60% nacional i 40% internacional. La seva influència al concurs es veia representada en el 50% del vot.

El 50% restant suposava el vot del públic i estava dividit en 2. Un 25% representava el vot d'un jurat demoscòpic compost per una mostra de la població espanyola seleccionada amb regles estadístiques. L'altre 25% representava el televot del públic i espectadors que votaven mitjançant trucades o missatges.

La primera semifinal ja va ser motiu de crítica a Twitter, ja que el jurat va votar amb una puntuació molt baixa al grup "Tanxugueiras" que eren de les preferides del públic i va remuntar pel televot del públic.

La final va viure un episodi semblant, el jurat va valorar al grup gallec en cinquena posició amb una puntuació insuficient pels assistents i el vot demoscòpic i el televot les van donar per guanyadores.

El resultat va fer trending tòpic l'etiqueta: "#Tongazo" i ha mobilitzat milers de persones amb diverses teories amb la intenció d'impugnar el resultat.

 

Crítiques a la cançó guanyadora

La polèmica no ha estat absenta en la fase final del Benidorm Fest.

Una gran quantitat de tweets ha fet palesa les diverses connexions entre membres del jurat professional que tenien gran pes en la votació i participants del concurs.

La que més ha cridat l'atenció ha estat la relació entre la coreògrafa i membre del jurat, Miryam Benedited, i la guanyadora del festival, l'artista amb residència a Barcelona, Chanel. La relació laboral entre les dues ha fet sospitar a una part dels espectadors d'un possible tràfic d'influències.


Diversos articles i usuaris de Twitter han analitzat els possibles interessos ocults darrere de l'elecció de Chanel com a guanyadora del certamen. Alguns usuaris apunten a possibles interessos econòmics en drets d'autor de la cançó.


La història sobre una selecció polèmica amb influència d'un jurat professional ja ha portat a molts a revisar l'hemeroteca per trobar similituds amb altres anys.

  

Bases del festival

El festival i la seva normativa indicava que les cançons presentades podien contenir part de la cançó en una llengua estrangera no cooficial sempre que no superés el 35% de la cançó.

El requisit descobert a l'apartat B de la segona secció de les bases del concurs ha suscitat una revisió de les bases del concurs després del resultat d'ahir i alguns usuaris han pogut observar un possible cas. Es tracta de la cançó guanyadora, SloMo de Chanel que segons alguns usuaris, suposadament superaria el 44% del contingut.
 



Final feliç

Tot i el gran moviment a xarxes, les artistes que a priori eren les favorites, Rigoberta Bandini i Tanxugueiras han felicitat la guanyadora i han donat les gràcies pel suport rebut al llarg del certamen.

 

La bona relació que hi ha hagut entre els participants del festival es va fer evident en un vídeo del comiat entre dues de les favorites, les catalanes Chanel Terrero i Rigoberta Bandini, que després d'una llarga abraçada quedaven per fer una calçotada juntes. Un vídeo que des de l'organització del festival s'ha ajudat a difondre per posar fi a la polèmica:

 

RTVE ha emès un comunicat de premsa on comprenen la polèmica i espera un "diàleg" a fi de millorar el festival i acabar amb les polèmiques.

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaFestival d'EurovisióRigoberta Bandini
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut