Dastis, un "dirigent autoritari" que s'aprofita de les "fake news", pel "The Guardian"

RedaccióActualitzat

Nicolás Maduro, el govern de Birmània, Bashar Al-Assad i Alfonso Dastis, ministre d'Exterior espanyol. És la sorprenent llista d'un article del diari "The Guardian" que retrata els "dirigents autoritaris" que s'aprofiten de les "fake news".

L'article parteix dels premis a les notícies falses que el president dels Estats Units, Donald Trump, va repartir entre la premsa del seu país. El periodista Adam Gabbat li dona la volta des de Nova York i parla dels líders que han fet de les "fake news" la seva nova arma.

A la llista apareixen sis exemples: la Xina, Síria, Veneçuela, Rússia, Birmània i Espanya. L'article recorda l'entrevista a la BBC on Alfonso Dastis va respondre en directe que moltes de les imatges i notícies sobre el referèndum de l'1 d'octubre van ser "alternative facts" i "fake news".

El periodista afirma que centenars de persones van resultar ferides per l'actuació policial. Assegura que els vídeos mostraven com els agents van donar puntades de peu i van pegar amb porres les persones als col·legis electorals.

 

La resta de nominats

L'article diu que l'obsessió per les "fake news" de Donald Trump han ajudat molts països a amagar "abusos dels drets humans". Posa d'exemple Nicolás Maduro, president de Veneçuela, que va parlar de notícies falses en una entrevista a Russia Today.

El president de Síria, Bashar Al-Assad, figura a la llista per intentar amagar amb la frase "et pots inventar el que sigui aquests dies" els més de 13.000 morts a les seves presons que recollia un informe d'Amnistia Internacional.

També apareixen el govern de Birmània per la crisi dels rohingyes i els mitjans de la Xina. El Ministeri d'Exteriors rus es guanya una menció per la seva web, que conté un apartat destinat a desacreditar informacions qualificant-les de "fake news".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut